O căprioară a murit la scurtă vreme după ce a fost ridicată de pe marginea drumului de către voluntarii de la Free Life. ONG-ul care se ocupă de patrupede a ajuns să intervină și în cazul animalelor sălbatice. Sătmărenii care au încercat să vină în ajutorul puiului ar fi încercat să contacteze autoritățile, dar fără niciun rezultat.
Voluntarii de la Free Life au anunțat pe pagina lor de socializare că puiul de căprioară a murit la scurt timp după ce a fost ridicat de pe marginea drumului, la ieșirea din municipiul Satu Mare spre Sătmărel. Persoana care a observat animalul aflat în agonie a încercat să contacteze autoritățile, dar nimeni nu a venit în ajutorul puiul.
A apelat, în cele din urmă, la voluntarii de la Free Life, cei care salvează patrupedele abandonate pe spațiul public. În 20 de minute de la apel, ONG-ul a preluat puiuțul, dar acesta a decedat în drum spre medicul veterinar, la nici zece minute de la momentul ridicării.
Cel mai probabil, puiul de căprioară a fost lovit de mașină.
Potrivit Codului Rutier, dacă într-adevăr căprioara a fost lovită de o mașină, șoferul era obligat să anunțe autoritățile despre producerea incidentului. Procedura prevede că, la fața locului se solicită prezența specialiștilor de la DSVSA, pentru preluarea animalului rănit și transportarea acestuia la veterinar. În cazul în care, în 24 de ore, nu este notificată poliția, șoferul chiar poate rămâne fără permis de conducere.
Incidentul a stârnit reacții pe paginile de socializare, acolo unde iubitorii de animale și-au exprimate în repetate rânduri frustrarea cu privire la modul în care autoritățile înțeleg să intervină atunci când este vorba despre necuvântătoare. Mulți au precizat faptul că nu există o informare în spațiul public cu privire la autoritățile care au competențe în astfel de cazuri, iar cetățenii nu știu cui să se adreseze atunci când se lovesc de astfel de cazuri.
Cetățenii sunt siderați și de modul în care căprioara a fost lăsată în agonie pe marginea drumului și au precizat că, dacă a fost vorba de un accident, autoritățile ar trebui să facă eforturi pentru identificarea și pedepsirea șoferului.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a promis nu doar înființarea unei „Poliții a Animalelor”, care ar trebui să îi pedepsească pe cei care încalcă legea cu privire la protejarea necuvântătoarelor, ci și o schimbare de atitudine la nivelul autorităților atunci când vine vorba de animale. Până la această oră nu au fost date publicității detalii cu privire la modul în care va fi organizată, cum se vor face încadrări sau ce dotări va avea Poliția Animalelor și nici bugetul de care noua structură va beneficia.
Ultima dată când un pui de căprioară risca să fie lovit în municipiul Satu Mare, jandarmii au fost cei care au ajuns la fața locului, au imobilizat și ridicat de pe spațiul public animalul speriat. Tot jandarmii au fost cei care au ridicat de pe spațiul public și un cal care risca să fie lovit de mașini și care s-a plimbat pe Drumul Botizului, ajungând până în centrul municipiului Satu Mare.
Trebuia anunțat AJVPS -ul . E fondul lor de vânătoare. Dacă se anunța vineau după ea sau pe paznicul Nistea. Înseamnă că a-ți sunat aiurea. Sau Poliția și anunța imediat administratorul fondului de vânătoare respectiv, precum se întâmplă și în cazul în care animalele sălbatice sunt livite de autovehicule
View Comment