FOTO. Kereskenyi Gabor explică cum a îmbunătățit viața sătmărenilor și cum a pus orașul în mișcare
Între 2016-2020, primarul în funcție al municipiului Satu Mare și candidat pentru un nou mandat, Kereskenyi Gabor, a declarat că a pus orașul în mișcare: ”investițiile publice și private au adus un suflu nou orașului! Satu Mare capătă o nouă înfăţişare de la o zi la alta. Am recuperat o mare parte din restanțele pe care orașul le avea, comparativ cu orașele învecinate: Satu Mare se dezvoltă și este din ce în ce mai atractiv.”
Redăm mai jos comunicatul de presă:
Siguranță pentru sătmăreni!
Am luat deciziile pe care vechea administrație a orașului le-a ignorat sau nu a dorit să le ia.
- Acum, infracționalitatea și focarul de infecție de pe str. Horea nu mai există, un gest de curaj pe care, înainte de 2016, nimeni nu l-a făcut.
- Prioritatea noastră a fost îmbunătățirea activității Poliției Locale: în 2016 erau doar 66 de camere de supraveghere publică în reședința de județ, până în acest an au fost instalate 106, iar până la sfârșitul anului vom mai instala alte 40.
- Sistemul body-cam achiziționat pentru Poliția Locală este o formă de protecție a cetățeanului și de respect față de el, precum și o măsură care protejează polițistul, munca lui fiind mult mai eficientă și mai transparentă.
Transportul public
- După 12 ani au fost cumpărate primele autobuze noi. Am redus vârsta medie a parcului auto: în 2016 media de funcționare era de peste 15 ani, iar până la sfârșitul anului 2020 am reușit să ajungem la o medie sub 10 ani.
- După cele 5 autobuze noi achiziționate anul trecut, în cursul acestui an au ajuns la Satu Mare 11 autobuze Solaris hibrid. Alte 6 autobuze hibrid și 4 autobuze diesel vor fi achiziționate până la sfârșitul anului. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional (din aceste fonduri se va mai construi o autogară, sistem de monitorizare al traficului și sistem de e-ticketing), iar valoarea totală a acestui proiect este de 37.102.839 lei.
- Se lucrează la construirea Terminalul trans-județean de autobuze, iar proiectul pentru dezvoltarea unui sistem digital de informații pentru călători este în faza de licitație publică.
Curățenie și salubrizare
Am avut în vedere îmbunătățirea calității serviciilor de salubritate! În condițiile în care actualul contract este vechi de 15 ani, am lansat o nouă licitație prin care am impus noi condiții pentru operatorul de salubritate. Noul contract de salubrizare respectă standardele Uniunii Europene și va fi, după semnarea contractului, unul dintre cele mai moderne sisteme din țară.
Câteva elemente din noul contract:
- operatorul va lucra cu autospeciale EURO 6
- colectare selectivă pe 5 fracții
- centru de colectare pentru deșeuri voluminoase
- patrulă-eco pentru stoparea depozitării ilegale
Sătmarul verde
Imaginea inaugurării coșurilor de gunoi este reprezentativă pentru administrația 2012-2016, pentru viziunea lor privind spațiile verzi și parcurile.
Ce am îmbunătățit:
- Până în luna august 2018 spațiile verzi din municipiu au fost împărțite în două loturi mari. Acum, spre deosebire de anii precedenti, orașul are 10 loturi, care sunt îngrijite de 5 firme. Astfel, am reușit să impunem un control mai riguros, iar concurența firmelor aduce îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea lucrărilor de întreținere.
- Din august 2018, am plantat 2.342 de arbori, 4761 metri de gard viu și au fost amenajate 9 sensuri giratorii.
- În anul 2019 s-au reabilitat cele 2 fântâni arteziene din Parcul Vasile Lucaciu și Parcul Soarelui.
- Am plantat peste 1000 de puieți de arbori în toate zonele din oraș, am reamenajat scuarurile de spații verzi, exemplu: Piața Romană, str. N.Nicolescu
- Am atins un obiectiv important: întocmirea și finalizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi, un document complex care ajută la o bună gestionare a potenţialului spaţiilor verzi cu implicaţii asupra siguranţei şi calităţii vieţii.
Între 2020-2024 ne concentrăm pe regenerearea zonelor urbane (în acest proiect sunt incluse cartierele Micro 14, 15, 16, Solidarității) zone verzi, parcuri, parcări, terenuri de joacă, alei pietonale, piste de biciclete și interconectarea cu sistemul existent, iluminat public inteligent, mobilier urban inteligent, conținând elemente de smart city.
Infrastructura verde: reconversia terenurilor degradate de pe malurile Someșului între ștrandul termal municipal și Podul Decebal, respectiv între Podul Golescu și abatorul vechi şi reincluderea acestora în circuitul orașului. Modernizăm parcul Vasile Lucaciu, zona Turnului Pompierilor.
În următorii 4 ani ne propunem să dezvoltăm proiectele pe care le-am început, să le vedem în faza de construcție, astfel încât orașul să cunoască cu adevărat o dezvoltare spectaculoasă.
Eu clar ca votez pentru inca un mandat nu ma intereseaza culoarea partidului votez cu cel care a inceput sa miste cate ceva in oras
View CommentSi eu spun la fel…sint roman ,dar pe mine nu ma intereseaza daca primarul e maghiar… important e ca face treaba…. e mult mai atractiv orasul decat cum era …avem Mall avem drumuri facut , parcari pentru masini, si curatenia orasului e mai bun… deci no comment asa trebuie sa fie un oras model European…. cand am vazut la tv , la Realitate cum fluiera Cozma ca UDMR ul… am pus intru alt canal de tv:))…. sincer numai pentru mine incepe sa fie iritant si PNL incet-incet??
View Comment