Principalele obiective turistice ale Italiei au rămas fără vizitatori. Poate imaginile cu cel mai mare impact emoțional sunt cele din Veneția, oraș obișnuit deja cu marea aglomerație de turiști. Camerele video care emit imagini ne arată un altfel de oraș plutitor, aproape fantomatic, cu doar câțiva temerari care s-au mai încumetat să admire frumusețile arhitecturale, având în vedere că muzeele s-au închis. Situația este similară chiar și la Roma, dar și pe litoral și în alte orașe din nord, preferate de turiștii străini.
Autoritățile din Italia au anunțat luni seară măsuri fără precedent. Întreaga țară a intrat în zona roșie, iar libertate de mișcare a fost îngrădită. Este o încercare de a ține în frâu numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19, dar problemele pentru turismul italian au început încă de când au fost anunțate primele cazuri.
Imaginile de pe camerele de luat vederi, cele care oferă spectatorilor posibilitatea de a vedea, live, în principal sit-urile UNESCO prezintă imagini fantomatice. Clădirile emblematice par părăsite, iar piețele orașelor, altă dată atât de pline de forfotă și rumoare sunt dezolante.
Poate că cele mai de impact imagini sunt cele din Veneția. Toți cei care au vizitat orașul, dar mai ales localnicii s-au plâns în ultimii ani de numărul mare de turiști. Pe podul Rialto, pe străduțele înguste, pe podurile de peste canale, abia dacă te mai puteai opri să faci o poză, asta în timp ce vapoarele continuau să aducă noi și noi grupuri de turiști. Cu greu puteai să găsești loc la cafenelele din Piața San Marco, iar cozile pentru vizitarea obiectivelor istorice se întindeau pe mulți metri, șerpuind practic printre vizitatorii dornici să facă poze, să hrănească porumbei sau pur și simplu să admire arhitectura unică a orașului.
Astăzi canalele sunt liniștite, Piața San Marco este aproape goală, doar câțiva temerari mai oprindu-se pentru poze. Vapoarele își continuă liniștite rutele sub podul Rialto, dar prin întreg orașul pare că bate vântul … briza.
La fel stau lucrurile și în capitala țării, chiar dacă mișcarea pe stradă este totuși mult mai mare. Dar nici nu poate fi comparată cu ceea ce înseamnă capitala Italiei, în zilele de primăvară.
Fontana di Trevi, un adevărat monument închinat barocului, considerată de cei mai mulți drept cea mai frumoasă fântână arteziană din lume nu duce încă lipsă de admiratori.
Dar în piața din fața bisericii Santa Maria Maggiore, acolo unde își doarme somnul de veci Bernini, după planurile căruia a fost făcută celebra fântână, pașii de trecători se aud mai rar. Iar la Coloseum, dar și în Piazza Navona, unde lumea se înghesuia să vadă clădirile antice, este acum loc destul pentru niște instantanee unice.
Cei mai mulți turiști, la orele prânzului, au fost surprinși de camerele de luat vederi în fața Panteonului. Templu pentru toți zeii din Roma antică încă are lipici la turiști.
Locuri destule sunt și pe treptele din Piazza di Spagna. Aproape de zona de shopping, treptele par a fi locul ideal pentru o pauză după o zi scurtă, iar acum te poți relaxa aici într-o relativă liniște.
Domul din Milano pare și mai impunător „dezbrăcat” de forfota turiștilor.
Imaginile se repetă și atunci când vorbim de orașele mai mici din nordul Italiei, cele care sunt adesea incluse în ofertele de city-break-uri.
Altădată doldora de lume, prin curtea casa Julietei din Verona doar un angajat își mai face de lucru. Pe lângă balcon, statuia este una dintre atracțiile principale ale imobilului, iar dacă în restul zilelor turiștii trebuiau să stea la coadă pentru o poză, acum și Julieta a rămas singură, în grădină. Și Piața Bra a văzut vremuri mai bune, iar din jurul palatului vechi au dispărut autocarele și grupurile de turiști cu aparatele de fotografiat pregătite în mână.
Padova este și ea lipsită de turiști. În fața catedralei unde a fost înhumat Sfântul Anton, unde înainte puteai întâlni turiști de pe toate continentele și vânzători de mii de obiecte de cult, doar porumbeii mai provoacă puțină mișcare.
La fel se întâmplă și la Florența sau la Siena, pe litoral sau în stațiunile montane din Alpii Dolomiți.
Citește și:
VIDEO VIRAL. Mesajul unei italience pentru compatrioții săi: „Nimeni nu e la adăpost „
VIDEO. Șofer sub escortă, dus direct în carantină. Autoritățile suflă și în iaurt
Atenție, sătmăreni! Falși instalatori vă intră în casă. Poliția avertizează