FOTO. Întâlnire autorități-părinți, în cadrul luptei antidrog la Satu Mare. Roca: „Metoda ascunsului sub preș și a ochilor închiși nu ne protejează copiii”
Părinții și autoritățile s-au întânit astăzi la sediul Prefecturii Satu Mare pentru a vorbi despre măsurile necesare în lupta antidrog. Este prima întâlnire de acest fel în cadrul efortului anunțat de Instituția Prefectului de a combate traficul și consumul de droguri în rândul adolescenților și tinerilor.
Anul trecut, împreună cu structurile de forță, Instituția Prefectului Satu Mare anunța debutul campaniei „Spune stop violenței și drogurilor.” La vremea respectivă, prefectul Radu Roca preciza că în cadrul campaniei vor fi implicate nu doar cadrele MAI, ci și inspectorii școlari, directorii și dascălii, iar astăzi, la sediul instituției au fost invitați președinții asociațiilor de părinți din unitățile de învățământ din Satu Mare. Întâlnirea de astăzi vine după ce autoritățile județene au discutat și cu elevii, încercând să identifice cele mai bune măsuri ce pot fi luate pentru descurajarea traficului și consumul de droguri în rândul adolescenților și tinerilor.
”Dragi părinți, vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la această întâlnire. Mi-am dorit atât în calitate de prefect cât și de părinte de adolescentă să ne vedem și să avem un dialog pe acest subiect atât de delicat. După cum știți anul trecut Instituția Prefectului Județul Satu Mare a lansat campania ,,SPUNE STOP VIOLENȚEI ȘI DROGURILOR”. Am avut deja o serie de întâlniri atât cu directorii de școli și licee cât și cu Consiliul județean al elevilor, iar discuțiile au fost constructive și de un real folos pentru noi și pentru reprezentanții structurilor MAI”, a declarat prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.
Prefectul a precizat că a organizat întâlnirea de astăzi pentru că doar împreună cu profesorii și cu părinții campania care luptă împotriva consumului de droguri dar și a bullying-ului poate avea succes.
”Am promovat numărul unic, 119, care până acum funcționa la nivelul Direcţiei Generale De Asistenţă Socială și Protecţia Copilului pentru raportarea cazurilor de abuz asupra minorilor. Iar rezultatele, chiar dacă timide, încep să apară… Consider că doar împreună, autorități-dascăli-părinți putem combate acest fenomen și de aceea vrea să aud și părerile și soluțiile dumneavoastră pentru a asigura o și mai mare siguranță în școli și în jurul acestora”, a mai spus prefectul Roca.
Prefectul a făcut și un apel la părinți, pe care i-a rugat să nu ascundă problemele sub preș și să nu țină ochii închiși atunci când copiii se confruntă cu probleme, indiferent că vorbim de substanțe interzise, violență sau absenteism școlar. Doar odată ce problemele sunt coștientizate și identificate, se poate ajunge la soluții pentru rezolvarea lor, a mai precizat prefectul Radu Roca în cadrul întâlnirii de astăzi.
”Așa cum am mai spus-o și în cadrul altor întâlniri, nu cred că metoda ascunsului sub preș și a ochilor închiși ne protejează copii…Ci, mai degrabă, recunoașterea existenței acestor probleme de trafic de substante interzise, de violență, absenteism și bullying și căutarea de soluții pentru rezolvarea lor”, a concluzionat prefectul județului Satu Mare.
Anul trecut, la finalul lunii septembrie, Prefectul Radu Roca anunța ”Planul cadru de acțiune pentru siguranța școlară”, care include măsuri ce vizează inclusiv combaterea și prevenirea consumului de droguri în școli. S-a luat decizia ca numărul unic 119, care până atunci funcționa la nivelul Direcţiei Generale De Asistenţă Socială și Protecţia Copilului pentru raportarea cazurilor de abuz asupra minorilor, să poată fi utilizat și pentru raportarea cazurilor de consum de droguri în rândul copiilor. Raportările se pot face anonim, iar consilierul care răspunde la telefon va fi cel care va evalua situația și va informa, în caz de nevoie, celelalte instituții, în funcție de cazurile prezentate.