FOTO. IMPRESIONANT! Noua insulă de colectare a deșeurilor din Satu Mare, automatizată complet!
Florisal – operatorul public de salubritate al municipiului Satu Mare – testează în această perioadă o nouă platformă ecologică de colectare selectivă a deșeurilor! Platforma este complet digitalizată. Practic, de la distanță, reprezentanții Florisal pot să supravegheze de pe dispozitivele electronice dacă containerele sunt pline, grație senzorilor. De asemenea, insula ecologică montată în Cartierul Solidarității din municipiul Satu Mare este dotată cu cameră de supraveghere.
Este important de precizat că sătmărenii din Cartierul Solidarității sunt încântați de noua platformă. Mai mult, conștientizează deja importanța colectării selective a deșeurilor. Este foarte important de precizat că depozitarea selectivă a deșeurilor înseamnă FACTURI MAI MICI către populație. Și asta pentru că, spre exemplu, PET-urile sau hârtia/cartonul se pot recicla și valorifica, iar din deșeurile biodegradabile se poate face compost.
În lipsa unei colectări selective, deșeurile amestecate înseamnă că reprezentanții Gropii Ecologice de la Doba pot să le refuze, astfel încât Florisal nu recuperează o parte și ar putea fi nevoită astfel să majoreze prețurile. Așadar, TOTUL ține de sătmăreni! Colectarea selectivă înseamnă costuri mai mici pentru toți!
Sistemul suprateran de colectare a deșeurilor și-a dovedit eficiența în toate localitățile în care a fost instalat, oferind numeroase beneficii atât comunității, cât și autorităților. Platformele supraterane, fiind modulare, sunt alcătuite din mai multe boxe. In fiecare compartiment se va introduce cu ușurință un container standard, fără capac, cu o capacitate de 1100 litri. Atunci când sunt pline, containerele pot fi scoase cu ușurință din module, prin deschiderea ușilor, pentru a fi golite în autogunoiere cu suprastructuri clasice.
Întregul sistem este confecționat din metale rezistente la coroziune. Toate structurile metalice sunt grunduite în două straturi și vopsite, pentru o rezistență de durată în fața factorilor externi.
Alcătuite din ȘAPTE compartimente, unite între ele și fixate prin șuruburi pe partea interioară, pentru a nu se vedea, platformele reprezintă un sistem întreg și bine definit, indiferent de numărul modulelor, potrivindu-se perfect în orice peisaj urban. Fantele de inserție a deșeurilor sunt confecționate și ele din metal grunduit și vopsit în culori specifice fiecărei fracții. Dimensiunile acestor „guri” de încărcare sunt de aproximativ 400 x 350 mm.
Coduri de culori pentru fracții diferite de deșeuri:
- culoarea galben este destinată colectării de metal și plastic (folii, PEID, PET, PVC și alte materiale plastice, dar și metale feroase și neferoase);
- culoarea albastră este destinată colectării de hârtie și carton (hârtie tipărită, hârtie în amestec);
- culoarea verde este destinată colectării de sticlă (sticlă colorată și sticlă albă);
- culoare gri sau maro destinată colectării pentru fracția mixtă (biodeșeuri și deșeurile menajere).
Sistemul suprateran de colectare selectivă a deșeurilor elimină numeroase probleme cauzate de spațiile actuale desemnate colectării. Acestea reduc cu mult mirosurile neplăcute, riscul de vandalizare al containerelor interioare, riscul apariției rozătoarelor și animalelor fără stăpân sau sălbatice. Totodată, au un aspect modern ce se încadrează perfect în orice peisaj urban sau rural.
Platformele supraterane au fost concepute astfel încât să fie cât mai eficiente, atât din punctul de vedere al utilizării, cât financiar. Platformele supraterane sunt dotate cu sisteme smart de control al accesului, print montarea unor cititoare de carduri pe fiecare modul, astfel încât să le fie permis accesul la containere doar locatarilor arondați. Deocamdată, accesul este LIBER până când sătmărenii se vor familiariza cu noul sistem. Alimentarea cu energie electrică a sistemelor de acces se va realiza prin intermediul unor panouri fotovoltaice, baterie și controller încărcare.