FOTO/VIDEO. Greva poștașilor la Satu Mare. Angajații au ieșit în stradă
Nemulțumiți de modul în care au decurs negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă, poștașii au ieșit în stradă, iar sindicaliștii anunță declanșarea grevei generale, toate din cauza salarizării. Potrivit celor de la Blocul Național Sindical, 90% din angajați, indiferent de funcție, responsabilități sau vechime ar urma să încaseze, începând cu luna aprilie, salariul minime pe economie. La Satu Mare, poștașii sunt revoltați. Cu zeci de ani de vechime, au 2000 de lei pe fluturașul de salariu. Alții încasează abia 1600 de lei. Se întreabă, retoric, dacă parlamentarii ar putea trăi din banii ăștia. Iar acum, în an electoral, când umblă după voturile oamenilor, poștașii vor să îi tragă la răspundere pentru că nu își permit în România condusă de ei nici măcar un trai decent, după ani de muncă.
Poștașii sătmăreni au ieșit în stradă, la fel ca și colegii lor din alte orașe, totul din cauza Contractului Colectiv de Muncă. Oamenii spun că tot ce își doresc este să primească salarii corecte, care să țină cont de munca depusă și avertizează că, cei mai afectați atât de grevă, dar și de deprofesionalizarea Poștei Române, vor fi tocmai pensionarii, dar și persoanele cu venituri reduse, care se bazează pe serviciile oferite de instituție.
Cu salarii de 2000 de lei în mână, după 20 de ani de muncă, oamenii se întreabă dacă parlamentarii care și-au votat salariile și sporurile de zeci de mii de lei, ar putea să trăiască cu banii ăștia. Mai mult, una dintre angajate a venit la protest cu fluturașul de salariu. După o lună de muncă și ani de vechime, ia 1600 de lei în mână. Banii nici că-i acoperă facturile și mâncarea.
Nici măcar în timpul pandemiei oamenii nu au primit sporuri de periculozitate, așa cum s-a întâmplat cu alți angajați care au continuat să meargă la serviciu, în ciuda pericolului la care s-au expus. Banii, coletele, actele oficiale, toate trebuiau să ajungă în continuare la cetățenii care se bazau pe serviciile Poștei Române, dar de angajați nimeni nu s-a preocupat, au reclamat cei ieșiți astăzi în stradă.
„Nici măcar 30 de bani, dar noi puteam duce boala acasă,” a spus una dintre angajate.
Patru sute de lei în plus la salariu și condiții mai bune de muncă, mai ales pentru poștașii care bat drumurile orașelor și satelor, asta își doresc angajați. Dar se pare că pentru minister, un salariu decent e prea mult, așa că s-a declanșat conflictul de muncă, iar Blocul Național Sindical a anunțat intrarea în grevă a angajaților.
„Astăzi, după primirea informațiilor și când știm de la guvernanți că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3700 de lei, vedem cât de gravă este situația în realitate. 18 mii dintre cei peste 21 de mii de angajați ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie! Aceasta este nemulțumirea şi revolta miilor de angajați din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00.00!
Revendicările salariale ale angajaților reprezentați în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România- sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poștei Române, sunt:
– creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților;
– creșterea sporului de loialitate acordat în tranșe, salariaților ce au peste un anumit număr de ani lucrați în Poșta Română”, spun cei de la Blocul Național Sindical.
Sindicatul acuză și conducerea Poștei, despre care spune că a mers chiar atât de departe încând să înființeze un „sindicat de casă”.
„Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înființarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei și fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poștașilor creșteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024. Poștașii au refuzat să se lase manipulați și sunt determinați să facă grevă”, acuză liderii de sindicat.
Sătmărenii care folosesc serviciile Poștei Române sunt rugați să se solidarizeze cu poștașii intrați în grevă.
„Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poșta Română, în principal pensionari și categorii sociale la fel de sărace ca și poștașii, să fie alături de noi și să ceară împreună cu noi de la managementul companiei și de la autoritățile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre”, mai precizează sursa citată.