FOTO. Explicațiile specialiștilor. Ce se întâmplă în cazul unei inundații după spargerea digului Someșului
După ce s-a efectuat o spargere controlată în digul Someșului, de circa șase metri, în zona centrală a municipiului Satu Mare pentru a se construi pasarela pietonală peste Someș, au existat unele voci care au pus sub semnul întrebării siguranța zonei în cazul producerii unor inundații.
Una dintre îngrijorările unor sătmăreni a fost dacă acea breșă – realizată oblic – ar avea orientarea potrivită. În prezent, breșa are punctul superior înspre mal și cel inferior înspre Bulevardul Transilvania (în sensul curgerii râului Someș). Semnul de întrebare se referea la faptul dacă nu ar fi fost mai potrivit ca acea spărtură să fie realizată în sens invers, cu punctul superior înspre șosea și cel inferior înspre mal, astfel încât în scenariul producerii unor inundații să se poată închide totul mult mai ușor, iar viitura să întâmpine o oarecare rezistență și să nu aibă ”cale liberă, un punct de refulare”.
Reporterii PresaSM au luat legătura cu specialiștii Administraţiei Naţionale Apele Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, care au precizat că în expertiză nu se precizează nimic despre orientarea breșei. Și asta pentru că nu ar exista un pericol real de producere a unor inundații. Mai mult, orice viitură ar fi previzionată cu cel puțin două zile înainte ca ea să ajungă în zona respectivă și s-ar puatea interveni din timp, în mod eficient și sigur.
”În acest caz nu se are în vedere în mod clar ORIENTAREA acelei breșe. Probabil că au făcut-o în acest mod din rațiuni de transport al materialelor. Probabil că vor aduce materialele dinspre Podul Golescu. Ceea ce vă pot spune cu siguranță, în cazul unor posibile viituri, configurația râului Somes ne permite să previzionăm un astfel de pericol cu două zile înainte și am avea timp suficient să intervenim în caz de pericol. În ce privește acea spărtură/breșă, ea a fost executată corect, ca și adâncime”, a spus Adrian Mașca, reprezentantul Sistemului de Gospodărire al Apelor Satu Mare, la solicitarea PresaSM.
Același lucru ne-au precizat și specialiștii care se ocupă cu monitorizarea lucrărilor din zonă. Un punct de vedere a avut și fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyeș.
”Un dig spart, în mod controlat, pe o lățime de 6 metri se reface la nevoie într-o zi. Pericol de inundații la Satu Mare a existat o singură dată după 1970, în primăvara anului 1976, când digul Someșului nu era închis încă în dreptul podului vechi, care urma să fie desființat (în locul actualului pod Decebal), pe o lățime de vreo 30-40 de metri. Într-o singură zi s-a pus în siguranță zona prin intervenții de urgență. În această primăvară nu se topesc cantități imense de zăpadă din munți, brusc, însoțit de ploi multe, pe durata a două-trei săptămâni, așa cum s-a întâmplat în 70. Astăzi, chiar dacă ar ploua o întreagă săptămână, nu s-ar ridica debitul Someșului nici la o zecime din cât a fost în 1970. Așa că stați linișitiți”, a spus Iuliu Ilyeș.
Șantierul pentru pasarela pietonală a fost deschis în cursul zilei de miercuri, când deja au avut loc și primele lucrări, iar sătmărenii care au trecut prin zona centrală joi, la prânz, au putut constata că digul de pe malul drept a fost deja străpuns în zona în care urmează să fie amenajată pasarela. În plus, încă de dimineață a început tăierea arborilor care sunt pe traseul pietonalei.
O parte din locurile de parcare de pe bulevardul Transilvania, în apropierea Poliției Locale, vor fi indisponibilizate temporar, pe durata lucrărilor. Alte restricții de circulație nu vor fi impuse pe bulevardul Transilvania, dar ar putea exista devieri de trafic în momentul în care vor fi aduse elementele de construcție.
Intervenția la nivelul digului de apărare s-a făcut pe diagonală, iar lucrările la pasarelă, a precizat primarul municipiului Satu Mare în cadrul unei conferințe de presă, nu vor afecta funcționalitatea sistemului de apărare împotriva inundațiilor și nu vor pune în pericol orașul, a precizat acesta.
Pasarela pietonală peste râul Someș va construi între podurile Decebal și Golescu și va lega Centrul Nou al municipiului Satu Mare de zona mall-ului Shopping City Satu Mare. Proiectul tehnic a fost finalizat și a primit toate avizele necesare. Lucrările ar urma să fie finalizate până în septembrie 2023.
Întârzierile la cele două proiecte majore au fost cauzate de dificultatea cu care au fost emise avizele de către unele instituții.
Licitația organizată de Primăria Municipiului Satu Mare a fost adjudecată către asocierea FREYROM, AQUACONS, PROCONS GROUP și INTEGRATED ROAD SOLUTIONS SRL. Valoarea investiției este de 22,77 milioane de lei și este finanțată din fonduri europene.
Pasarela pietonală va avea o lungime totală de 214 metri și lungimea suprastructurii de 181 metri, având trei deschideri: deschiderea centrală de 130 metri și două deschideri de 25 metri peste albia majoră – spre celor două maluri.
Suprafața pasarelei va fi de 1224 mp, a rampelor de acces, de 742 mp, iar suprafața totală va fi de 1966 mp. Pasarela pietonală și velo va avea capetele amplasate pe cele două maluri la nivelul digurilor, pe care sunt amenajate aleile de promenadă și la care se vor conecta traseele pietonale și pistele de cicliști prevăzute a fi realizate pe cele două maluri.
Podul Golescu care are limita de 7,5 tone. Oricum in planse păsărela parca era mai spre palatul administrativ nu la 200 de metri de Golescu…
View CommentFocul se oprește cu apă dar apa nu o poți opri cu nimic cineva trebuie să răspundă moral civic sau penal în caz de o catastrofă naturală am realizat opere de degradare a terenurilor primărie SATU MARE SA RĂSPUNDĂ
View CommentEu am crezut ca va fi exact langa palat….de la platou direct la mall.
View CommentSuperrr proiectanții înteligenții ,cum de acceptă comunitatea asa ceva ,bicicletele merg si pe dealurii dar uni nu înțeleg un strat de pămînt de atîți ani bătătorit bine închegat să il spargi în loc să faci o altă alternativă ,inteligenii ,hu hu huăaaaa
View Commentoricum somesul s a adancit mult daca va fi apa sa treaca peste dig inseamna ca noi cei din amonte disparem .
View CommentAcest pod peste somes e tot ceea ce lipseste satmarului. La cativa metri distanta de aceasta lucrare, se afla cele doa pasaje care treaverseaza bulevardul si se afla intr-o stare avansata de degradare, si reprezinta un real pericol pentru trecatori si masini, dar totusi nu le vede nimeni de mai bine de 20 de ani. O sa asteptam sa se intample o nenorocire , si poate pe urma se vor reabilita in adevaratul sens al cuvantului si nu cu o plasa prinsa dedesuptul lor, in care deja se afla zeci de bucati de beton desprinse si doar o minune le mai tine acolo. Halal investitii!
View Comment