FOTO. Exemplu de solidaritate. Elevii unor școli sătmărene, donații de suflet pentru victimele inundațiilor
Un exemplu de solidaritate a venit de la copiii din mai multe școli ale județului Satu Mare. Cu ajutorul unor profesori coordonatori cu suflet mare, elevii au donat alimente, produse de curățenie, produse de igienă și pături pentru gălățenii afectați de inundații. Transportul umanitar, asigurat de Asociația SamCivica, urmează să ajungă săptămâna viitoare la Galați.
Sunt mai bine de 400 de kilometri ce despart Satu Mare de Pechea, una dintre localitățile cele mai afectate de inundații. Datele oficiale arată că peste 2000 de gospodării au suferit distrugeri semnificative în urma viiturilor, asta într-o zonă care nici înainte nu se lăuda cu prosperitate economică.
Distanța, în schimb, nu a oprit zecile de copii sătmăreni care, văzând la televizoare și pe rețelele de socializare greutățile gălățenilor afectați de inundații, au vrut să dea o mână de ajutor.
Proiect mic cu răsunet mare
Totul a început la finalul lunii trecute, când la nivelul Școlii Gimnaziale “Mircea Eliade” a debutat proiectul “Oamenii mici fac lucruri mari”, o inițiativă a colectivului SNAC coordonat de profesoara Anca Șimonca. Cea ce se dorea a fi o campanie umanitară la nivelul unității s-a transformat treptat într-un proiect care s-a extins și la alte școli, inclusiv o grădiniță din județul Satu Mare.
Alături de cei de la Școala “Mircea Eliade” au venit cei de la Asociația SamCivica, ONG-ul angajându-se să transporte ajutoarele donate de elevi, în principal alimente, spre localitățile afectate de inundații. Celor de la “Mircea Eliade” li s-au alăturat și cei de la Colegiul Național “Ioan Slavici” sub coordonarea profesoarei Adriana Chioreanu.
„Am văzut lacrimi nu doar în ochii bătrânilor”
Pe 28 septembrie, primul transport umanitar, cu pachetele pregătite de copii, dar și donații SamCivica, a ajuns la Galați. Doar că situația din teren arăta mai rău, chiar și la săptămâni după inundații, decât și-au imaginat voluntarii ajunși în satele lovite de viituri.
“Și acum este greu să descriu în cuvinte ce am văzut acolo. Vieți date peste cap, oameni care se uitau la noi cu speranța că le putem da o mână de ajutor. Am văzut lacrimi nu doar în ochii bătrânilor, obligați să o ia de la capăt la vârsta senectuții, ci și în ochii adulților, părinților, tinerilor. Case devastate, vise năruite, puținele lucruri pe care le aveau distruse de ape, lucruri muncite din greu. Și asta trebuie să înțelegem, că oamenii trăiau practic din ce produceau în acele gospodării. Mulți au încercat să își salveze animalele, pentru că ele înseamnă mâncare, înseamnă un ban în casă. Sunt familii întregi care au rămas fără surse de hrană, de venit, unii cu case ce aproape că stau să cadă”, ne-a explicat Mihai Marcocean, președintele SamCivica.
Experiența de pe teren a fost suficientă pentru ca SamCivica să dea startul unei noi campanii de strângere de fonduri prin care sătmărenii să poată veni în sprijinul acestor familii din Galați. În paralel, membrii ONG-ului, printre care și profesori, au încercat să vadă dacă alte unități școlare din județ nu ar dori și ele să se asocieze proiectului “Oamenii mici fac lucruri mari”.
Sătmărenii cei mici, un exemplu de solidaritate
După apelul lansat pe o rețea de comunicare, prima școală care s-a mobilizat a fost cea din Certeze, comuna faimoasă pe internet pentru casele sale. Prin amabilitatea directorului Delia Maria Mureșan, copiii de la Școala Gimnazială Certeze au pregătit alimente, produse de curățat, produse de igienă și pături pentru familiile din Galați. Toate au fost urcate într-o rulotă și trimise la sediul SamCivica.
De la Certeze, în celălalt capăt din județ, într-o zi de miercuri, mașina SamCivica s-a oprit la Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 din Tășnad. În fața grădiniței, prichindeii, alături de educatoare, vegheau atent la zecile de pachete pregătite pentru cei afectați de inundații. Nu s-au lăsat mai prejos nici cei de la Liceul Tehnologic Tășnad. Directoarea Sofia Ruff, profesorii Eva Maier, Liana Botos, Lavinia Kulcsar, Hajnalka Gardo, Reka Podina, Adela Ardelean, Mariana Lele, Laura Vaslavic și Andrea Chiorean s-au organizat rapid pentru a-i ajuta pe elevi cu donațiile pe care doresc să le trimită spre Galați.
De la Tășnad, mașina SamCivica a luat calea țării Oașului. S-a oprit în fața Școlii Gimnaziale Orașu Nou. Directoarea Ana Krupa a dat undă verde, iar copiii, îndrumați de profesori și coordonatorul Ionela Hiripan au pregătit și ei zeci de pachete ce urmează să străbată cei 422 de kilometri ce despart localitatea de Pechea.
Pachete au venit și din municipiul Satu Mare. Mai exact de la Școala Gimnazială ”Rákóczi Ferenc”. Și aici, conducerea unității a dat dovadă de deschidere, iar prin coordonarea profesoarei Alina Bonea, mai mulți elevi au donat alimentele, păturile, produsele de curățenie și igienă de care cei din satele gălățene au mare nevoie acum.
Tot la Satu Mare, pentru a lua drumul Galațiului, au ajuns și produsele pregătite de elevii de la Școala Gimnazială Nr.1 din Negrești-Oaș, acolo unde copiii au donat și sume de bani pentru achiziționarea de apă potabilă, atât de necesară pentru locuitorii care nu își pot acum folosi fântânile.
Potrivit reprezentanților SamCivica, transportul umanitar urmează să pornească miercuri spre Galați.