FOTO. Modernizarea Centrului Nou, în pericol. Lucrările ar putea să fie oprite total
Lucrările de modernizare a Centrului Nou – Piața 25 Octombrie – au fost blocate, cel puțin pe hârtie, susțin reprezentanții Direcției Județene de Cultură Satu Mare. Primăria Satu Mare susține că nu se pune problema ca lucrările să se oprească și că acestea vor continua. Edilii sătmăreni neagă că Ministerul Culturii ar fi emis un astfel de document.
Decizia, prezentată în premieră de PresaSM
Reporterii PresaSM au aflat în premieră că Ministerul Culturii a emis astăzi un act administrativ prin care ”clasează de urgență ca și bun de patrimoniu” întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare. Informația a fost confirmată pentru PresaSM de către directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu. Decizia Ministerului Culturii ar fi avut la bază rezoluția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, la solicitarea Ordinului Arhitecților din România.
Lucrările noi se vor sista
În aceste condiții, lucrările noi s-ar putea sista cel puțin temporar. Urmează – teoretic – o întâlnire între reprezentanții Primăriei Satu Mare și cei ai Ordinului Arhitecților Din România, la nivelul Ministerului Culturii.
”Ministerul Culturii a emis acel act administrativ prin care Centrul Nou al municipiului Satu Mare a fost declarat de urgență bun de patrimoniu. Eu, ca și director al Direcției pentru Cultură, ar trebui să sistez toate lucrările în baza acelui act. Dar nu o voi face, pânâ când nu se vor întâlni la București, la Ministerul Culturii, cei de la Primăria Satu Mare și cei de la Ordinul Arhitecților”, a spus Zamfir Danciu, pentru PresaSM.
Potrivit informațiilor PresaSM, întâlnirea ar urma să aibă loc în data de 10 martie 2021.
Poziția Primăriei Satu Mare: ”Nu se opresc lucrările”
Conducerea Primăriei Satu Mare reacționează și susține că lucrările vor continua: ”Ministerul Culturii și Direcția pentru Cultură nu au emis ordinul privind clasarea de urgență a Centrului Nou ca și Ansamblu de Arhitectură. Proiectul va fi prezentat la București la mijlocul lunii martie, de către reprezentații Primăriei și arhitecții care au proiectat investiția. Lucrările se continuă conform graficului de execuție”.
De unde a început totul
Reamintim faptul că reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) au cerut Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și Direcției Județene de Cultură Satu Mare să declare întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare drept ”bun de patrimoniu”. Dacă acest lucru se va întâmpla – și este foarte aproape să se producă, potrivit informațiilor PresaSM, lucrările de reabilitare a Pieței 25 Octombrie se vor bloca. Ceea ce înseamnă că Primăria Satu Mare riscă să piardă proiectul, respectiv suma de 33,363,982.92 lei (6,8 milioane de euro)!
Ce vrea Ordinul Arhitecților din România
Ordinul Arhitecților din România a transmis o scrisoare deschisă către toate autoritățile competente din domeniul culturii, arhitecturii, restaurării și conservării, precum și cele administrative de resort, atât din România cât și din Uniunea Europeană.
OAR susține că statutul Centrului Nou Satu Mare este încă neclarificat, dar dacă nu va fi declarat bun de patrimoniu, aceștia susțin că se va distruge unicul complex brutalist al României, operă a arhitectului Nicolae Porumbescu.
”Brutalismul nu e un stil comunist, așa cum se vehiculează în anumite cercuri, brutalismul este de sorginte capitalistă. Brutalismul nu e nici preferatul stil al lui Ceaușescu, el a preferat eclectismul monumental. Acest complex face parte din istoria arhitecturii românești, pot afirma că este, chiar dacă – încă – este nedeclarat, un patrimoniu UNESCO”, susțin cei de la OAR.
DUBIOS: de ce se reacționează tocmai acum?!
Se ridică un foarte mare semn de întrebare: de ce se reacționează atât de vehement tocmai acum, în condițiile în care proiectul este în dezbatere publică din 2018! Proiectul a fost prezentat conducerii Directiei Județene pentru Cultură Satu Mare și a fost prezentat public pe parcursul avizării și aprobării. A parcurs toate etapele legale de avizare, fără dubiu.
Hotărârile aprobate de Consiliul Local au fost verificate de Instituția Prefectului, dar nu s-a formulat nicio obiecție. Mai mult, proiectul are toate avizele și acordurile și trebuie precizat că Piața 25 Octombrie nu se află într-o zonă de protecție a monumentelor.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat în 01.08.2019. Autorizația de construire a fost emisă în aprilie 2020. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 21.10.2020. Și toate acestea s-au făcut la vedere, existând zeci de articole în mass media locală și națională.
Și atunci se naște o uriașă întrebare: de ce se încearcă blocarea lucrărilor tocmai acum?!
Blocarea proiectului ar însemna un dezastru pentru Satu Mare
Eventuale piedici care ar duce la oprirea proiectului și pierderea finanțării europene ar fi un dezastru: s-ar pierd 6,8 milioane de euro! Pe cale de consecință, potrivit informațiilor PresaSM, Primăria Satu Mare se va îndrepta împotriva celor vinovați, solicitând daune.
Ca să înțeleagă toți impactul blocării acestui proiect, o stopare a lucrărilor ar atrage o procedură de corecție financiară din partea Uniunii Europene. Într-un caz similar, pe un proiect european derulat de Apaserv Satu Mare (caz prezentat de PresaSM – DETALII AICI) OLAF și Uniunea Europeană s-au îndreptat împotriva persoanelor găsite vinovate, nu a instituțiilor și companiilor implicate.
”Proiectul implementat de Primăria Satu Mare nu distruge opera arhitectului Nicolae Porumbescu, în fapt este o adaptare la nevoile secolului nostru, la cerințele sătmărenilor. Lucrările au demarat în octombrie 2020 și se află într-o stare avansată. Oprirea lucrărilor ar lăsa Piața 25 Octombrie într-o situație dezolantă, nedemnă pentru orașul nostru, iar cei care vor lua o asemenea decizie trebuie să își asume și consecințele. De aceea îndemnăm îi la responsabilitate pe toți cei implicati”, susțin reprezentanții Primăriei Satu Mare.
Cum rămâne cu voința celor 100.000 de sătmăreni?!
Proiectul este așteptat de sătmăreni de 30 de ani. În percepția sătmărenilor, dar și a specialiștilor din domeniul urbanismului, Piata 25 Octombrie nu este centrul civic al municipiului Satu Mare. Centrul orașului este Piața Libertății și zonele adiacente.
Imaginea de acum 35 de ani a Pieței 25 Octombrie, cu fântâna arteziană încă funcțională la acea dată, nu mai există de ani buni. Piața a pornit spre drumul degradării și a ajuns într-o stare deplorabilă de mai mult de un deceniu. În toți acești ani s-a putut remarca prezența umană redusă în piață, într-o zi obișnuită, fără evenimente. Fântâna arteziană, jardinierele gândite ca locuri de odihnă sau ca loc de adunare a unor grupuri, au fost nefolosite încă de la început.
În perioada de pregătire a proiectului, proiectanții și arhitecții au studiat fenomenul atât la fața locului cât și prin căutarea unor fotografii și cărți poștale cu Piața 25 Octombrie. Merită de observat că oamenii își aleg ori trasee alternative, ori se ascund sub culoarul de trecere de sub blocurile de locuințe din partea vestică, de unde nu se percep deloc clădirile care definesc piața.
”Este vital să atragem oamenii în piață, este vital să creem spații care să devină și puncte de interes, este vital să oferim trasee adecvate și sigure pentru circulatia pietonală și velo. Atât proiectanții și arhitecții, dar și constructorul, au constatat că materialele din Piața 25 Octombrie erau într-o stare avansată de degradare, neputând fi restaurate. Reabilitarea pieței a presupus oricum înlocuirea rețelelor utilitare, care oricum ar fi însemnat distrugerea vechiului pavaj”, susțin reprezentanții Primăriei Satu Mare.
Interesant, deoarece nu inteleg ce au de castigat aceste „grupuri de interese”
View Commentin mintea mea se naste urmatoarea intrebare:
„Nu exista o forma legala de consultare a cetatenilor cu resendinta in municipiu Satu Mare, un act care sa anuleze hotararea ministerului culturii? ” deoarece noi cetatenii suntem „proprietarii” acestui patrimoniu.
Felicitari pt un articol documentat si complet. Sa speram ca institutiile vor gasi solutii si se va debloca situatia.
View Commentbeton!…si la propriu si la figurat …
View CommentOamenii astea nu sstiu ce este patrimoniu, niște clădiri,unteren betonat,cam de 30-40 de ani fata de o cladire de sute de ani? Noi care traim aici si aproape zilnic vedem ce groaznic arată centrul nou,eu chiar stau in apropiere,acesti oameni vorbesc care stau in Bucuresti,nu au absolut nimic de a face cu acest platou,mai bine să-și vadă de treburile lor. Hai mai departe,xe e bun nu e voie,dar dacă nu face nimic primarul nici aceea nu e bun? Numai cu oameni să nu ai de a face…
View Comment