FOTO. După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară şi cultivă „aurul gastronomiei”
Unul dintre cele mai scumpe ingrediente din bucătăria internaţională, şofranul (supranumit „aurul gastronomiei”), a fost motivaţia de a se întoarce în România pentru Adrian, un tânăr plecat de 10 ani în Franţa. Acesta a mizat totul pe pasiunea sa şi s-a întors acasă, punându-şi pe picioare propria afacere, potrivit adevarul.ro
Adrian Bud, un tânăr în vârstă de 26 de ani, originar din satul Drăguşeni, judeţul Satu Mare, este exemplul perfect al unui român care s-a întors în țară pentru a-și încerca norocul. Ultimii 10 ani şi i-a petrecut în Franţa, iar anul 2020 a însemnat întoarcerea acasă.
Imediat după terminarea celor 10 clase tânărul a plecat în Franţa unde, după ce a învăţat limba, şi-a terminat şi studiile. Ba chiar a urmat şi o şcoală de patiserie după care timp de 2 ani şi 8 luni a lucrat în domeniu, şi fără să ştie, această decizie i-a deschis calea viziunii de viitor.
S-a întors dorind să îşi pună pe picioare propria lui afacere, una inedită pentru zona din care se trage. Fără să stea foarte mult pe gânduri, tânărul a decis să achiziţioneze circa 30.000 de bulbi de şofran pentru a-i cultiva. Investiţia a fost aproximativ 5.000 de euro, însă tânărul a mizat totul pe ea, iar soţia lui, Rebecca, l-a sprijinit la fiecare pas.
Din cei 30.000 de bulbi plantaţi au înflorit circa 25000 de flori. Şofranul se plantează în luna august şi se cultivă în luna octombrie, iar munca este una migăloasă. Din prima recoltă, Adrian a scos 120 de grame de şofran. Cu toate că poate părea puţin, un gram de şofran se vinde în România cu 70 de lei, iar un kilogram poate ajunge la 25.000 de euro.
Tânărul nu vrea să se oprească aici, iar pe viitor acesta are în plan extinderea culturii.
SURSA: adevarul.ro