FOTO. Detalii noi oferite de avocatul Baculescu în cazul accidentului mortal din județul Satu Mare
Avocatul Vlad Baculescu – din cadrul Societății civile de avocatură Stan – Băculescu – oferă perspectiva șoferului autocamionului implicat în accidentul mortal produs la data de 19 iulie a.c., în jurul orei 12.40, pe Drumul Național 19, în localitatea Decebal.
Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că un motociclist de 39 de ani, din Satu Mare, ar fi efectuat o depășire, intrând în coliziune cu o autoutilitară tip cisternă, condusă de un bărbat de 26 de ani, din județul Bihor, care era angrenat în efectuarea unui viraj spre stânga. Din producerea evenimentului, a rezultat decesul motociclistului.
Redăm mai jos declarația avocatului Vlad Baculescu, la solicitarea PresaSM: ”Accidentul a avut loc în timp ce șoferul autocisternei executa o manevră de viraj în încercarea de a pătrunde în curtea imobilului unde urma să descarce marfa pe care o transporta. În acest moment, cercetarea penală este într-o fază incipientă, motiv pentru care este încă prematur să ne pronunțăm asupra vinovăției celor implicați. Cert este faptul că șoferul autocisternei nu a consumat băuturi alcoolice sau substanțe cu efect psihotrop și nu are antecedente penale.
Încadrarea juridică este ucidere din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de prevederile art. 192 alin. 2 din Codul Penal, limitele de pedeapsă fiind închisoarea de la 2 la 7 ani. Un principiu important al dreptului penal este prezumția de nevinovăție, ceea ce înseamnă că persoana cercetată nu are obligația de a proba faptul că nu se face culpabilă de săvârșirea unei infracțiuni, organelor de cercetare, respectiv urmărire penală, le revine această sarcină.
De asemenea, este important de reținut faptul că o acuzație, respectiv o cercetare penală, nu echivalează cu vinovăția. În cauză se va administra un probatoriu vast, începând cu audierea persoanelor care au fost prezente în momentul producerii accidentului și probabil o expertiză care va stabili dinamica producerii nefericitului eveniment.
Modalitatea în care avocatul persoanei cercetate se implică în administrarea probatoriului este deosebit de importantă. Spre exemplu, acesta poate să formuleze obiective (întrebări la care expertul trebuie să răspundă) pentru a lămuri toate circumstanțele producerii accidentului.
Persoana cercetată are dreptul de a conduce vehicule în perioada în care se desfășoară ancheta, o modificare legislativă recentă permițând ca prelungirea dovezii care îi dă dreptul de a circula să se facă pentru o perioadă de 90 de zile (30 de zile în reglementarea anterioară)”.