FOTO. Cutremure înregistrate luni de la Satu Mare. Harta riscului seismic din județul Satu Mare
Două cutremure, unul în Vrancea și altul în Turcia, au fost înregistrate de seismometrul Colegiului Național Mihai Eminescu. Aparatul, asemănător unui seismograf, poate fi folosit pentru obsevații directe. Dispozitivul, sensibil la vibrații, îi poate ajuta pe elevi să măsoare durata, dar și intensitatea și momentul undelor seismice.
Două cutremure au fost înregistrate de seismometrul Raspberry Shake de la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Satu Mare în data de 4 decembrie 2023. Este vorba despre cutremurul de adâncime produs în zona Vrancea la ora 00:05:48, la adâncimea de 132.5 km, având magnitudinea 4.8 grade pe scara Richter. Al doilea cutremur, de această dată de suprafață, s-a produs în vestul Turciei, la sud de Istanbul, la ora 09:42:40, la o adâncime de 5.9 km, având magnitudinea 5.4 grade pe scara Richter.
Echipamentul de la liceul sătmărean face posibilă monitorizarea în timp real a evenimentelor şi oferind date privind activitatea seismică. Cu ajutorul seismometrului Raspberry Shake monitorizarea seismică devine uşor de înţeles şi accesat. Prin intermediul platformei online puse la dispoziţie se pot realiza localizări, schimburi de date şi colaborări naţionale şi internaţionale în cadrul reţelei educaţionale de monitorizare seismică.
Care este riscul seismic la Satu mare
Județul Satu Mare are două zone cu risc seismic. Vorbim despre zona Careiului și de aliniamentul Halmeu-Livada, unde există mai multe epicentre. Fiind o zonă de câmpie, cutremurele de suprafață sunt cele mai periculoase.
Pe 30 octombrie, INFP anunța înregistrarea unui cutremur slab la nivelul județului Satu Mare. Cutremurul s-a produs la ora 10:45:29 (ora locală a României), a avut o magnitudine de 2.5, la adâncimea de 5.1km. Localizarea a fost la 18 km est de municipiul Satu Mare.
Ultimul cutremur resimțit la nivelul Sătmarului a fost la începutul lunii octombrie. Atunci a fost vorba despre o mișcare seismică care a avut loc la granița dintre Polonia și Slovacia. A fost un cutremur semnificativ, cu o magnitudine de 5,4 și care s-a resimțit în mai multe județe din nordul și vestul țării.
Cu toate acestea, județul Satu Mare este printre cele mai sigure zone seismice din țară, potrivit statisticii Institutului Național de Fizică a Pământului.
Satu Mare, printre cele mai sigure zone seismice, potrivit INFP
Raportul s-a bazat pe evaluarea istoricului seismelor din România. Concluziile au arătat că județele Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri, în cazul unui cutremur. La fel stă situația și la granița dintre județele Suceava și Maramureș. Următoarele pe listă sunt Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
Potrivit specialiștilor, cele mai mari pericole pentru siguranța sătmărenilor sunt lacul de acumulare de la Călineşti şi zona seismică de la Carei, se arăta într-un raport al ISU Satu Mare.
La polul opus stau Bucureștiul, Ploieștiul și Buzăul.
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași și toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensității de Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află și Cernavodă, Tulcea”, arată statistica INFP.
Conform unei analize realizate de către specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în judeţ se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik. Echivaltentul a până la 7 grade pe scara Richter.