FOTO. Cum se cosmetizează unele fapte de eroism la Poliția Satu Mare
Inspectoratul General al Poliției Române anunța pe pagina de Facebook că niște bravi polițiști din Satu Mare au reușit să salveze un copil. Mai exact, să ajungă ”în timp util, pentru a nu fi luat de apă”. Ei, bine, totul nu este decât o denaturare a adevărului. Una dintre multele mistificări operate la nivel de comunicare publică.
Varianta Poliției
Poliția Română ne spune că o polițistă a reușit să salveze bebelușul (4 luni) abandonat de tatăl său pe malul Someșului, după ce îl răpise duminică noaptea (21 octombrie) de la mama sa.
„Noaptea trecută, eram la muncă, deja implicată într-un eveniment cu colegii mei de patrulă, Claudiu și Cristian, când, deodată, am fost trimise mai multe echipe să ne deplasăm în zona râului Someș. Un tată și-a luat copilul de 4 luni și a amenințat că se sinucide. În timp ce efectuam căutările în zonă, tatăl a realizat că este urmărit de poliție și a abandonat copilul în apă, aproape de mal, și a început să înoate în râu. Am ajuns în timp util la copil, ne-am bucurat că nu a fost luat de apă și am avut grijă de el până la sosirea ambulanței. Tatăl a fost găsit și urmează să fie tras la răspundere pentru faptele lui”, este raportul către Poliția Română.
Varianta reală
Ei, bine, lucrurile nu au stat chiar așa. Conform surselor PresaSM, după ce ar fi luat copilul de la mamă, bărbatul a fost urmărit de cumnatul său până pe malul Someșului, în zona Podului Decebal. Când a amenințat că intră cu copilul în apă, cumnatul său ar fi intervenit imediat și i-ar fi luat copilul din brațe. Micuțul nu ar fi ajuns nicidecum în apă, cum ne spune Poliția.
Apoi, bucuros că a luat copilul, cumnatul răpitorului nu a plecat în urmărirea acestuia. S-a dus, în schimb, dincolo de dig, sub Podul Decebal, și a așteptat Poliția. Într-adevăr, copilul a fost preluat de polițistă, dar numai sub pod. Nicidecum de pe malul Someșului. Și l-a ținut câteva zeci de secunde, până a ajuns echipajul SMURD.
Aceasta se pare că nu a avut nicio implicare efectivă în recuperarea bebelușului. Cu atât mai puțin ceilalți doi colegi. Printre care și șeful de tură al Biroului de Ordine Publică Satu Mare, Cristian Chișu.
Lipsă de respect față de polițiștii dedicați
Opinia publică trebuie să știe că lucrurile prezentate de către Inspectoratul General al Poliției Române pe pagina de Facebook nu au stat chiar așa. Șeful de tură Cristian Chișu nu a avut nicio implicare concretă în salvarea micuțului. Măcar, Timea l-a liniștit.
Practic, Chișu se face ”vinovat” indirect de lipsă de respect față de polițiștii implicați, care au muncit și l-au prins pe răpitor. Vorbim aici despre polițiști de Ordine Publică, cei de la Serviciul de Acțiuni Speciale și cei de la Investigații Criminale. Ei nu au fost amintiți de biroul de presă al Poliției Române, dar șeful de tură a cam ieșit în lumina reflectoarelor.
Un polițist cu …cel puțin două fețe
Cristian Chișu este șef de tură la Biroul de Ordine Publică. Venit de la Poliția de Frontieră, acesta s-a înrudit cu un șef din Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, respectiv comisarul șef Horea Vescan – adjunctul Poliției Municipiului Satu Mare. Mai exact, Vescan este nașul lui Chișu. Mai apoi, este prieten la cataramă cu șeful Biroului de Ordine Publică, Cristian Pop.
Ei, bine, același Chișu le cere jurnaliștilor să îi blureze imaginea când este pe teren. Chiar insistă de fiecare dată pentru acest lucru. Oare să îi fie rușine că îmbracă uniforma de polițist?! Are ceva de ascuns?!
În schimb, când a fost vorba să se laude cu faptele de vitejie ale altora, pe pagina de Facebook a Poliției Române, Chișu nu a mai avut nimic împotrivă să îi apară fața! Cine mai înțelege ceva de aici?!
Nota redacției: Opinia publică trebuie să cunoască toate aceste aspecte. Nu de puține ori, jurnaliștii au fost acuzați că denaturează adevărul, când colo informațiile furnizate de Poliție – în unele cazuri – sunt trunchiate, iar impactul unor infracțiuni este minimalizat. La fel se întâmplă în cazul unor accidente rutiere, după cum au sesizat și alte publicații online din Satu Mare, în special PortalSM (click AICI pentru articol), în urmă cu câteva zile.
Acesta este și motivul pentru care PresaSM trebuie să apeleze, în unele cazuri, la surse alternative.
Cat de jalnic
View CommentPresa sm sunteti penibili. Nu aveti surse sigure… scrieti articole din auzite… pentru mine v-ati pierdut toata credibilitatea!
View CommentAm fost martori oculari…
View CommentEu îi cred. Pare mult mai logic ultima variantă. Mulțumim pentru clarificări. Asta nu înseamnă că polițiștii implicați nu s-au implicat. Bravo lor, dar nu colorați realitatea că pierdem încrederea. Și așa sunt mulți lupi în turmă. Poliția tare trebuie curățată de cancer.
View CommentParcă în sfârșit Satu Mare începe să aibă presă în adevăratul sens al cuvântului. Să o țineți tot așa și să nu vă lăsați cumpărați de otrava dulce.
View Comment