FOTO. Cum s-au ocupat ilegal terenurile de pe malul Someșului, în municipiul Satu Mare
Adio grădini pe malul stâng al Someșului, în zona Soarelui – Ostrovului – Micro 17! Acolo unde multe dintre terenuri sunt ocupate în mod ilegal de către sătmăreni. Municipiul Satu Mare intenționează depunerea spre finanțare a unui proiect prin care să construiască un parc, cu mai multe terenuri de sport.
Dar, totuși, se naște întrebarea: cum s-au putut ocupa ilegal aceste suprafețe de teren timp de zeci de ani și nimeni să nu se sesizeze. Vorbim, totuși, despre o suprafață de suprafeței de 151.540 de metri pătrați.
Reporterii PresaSM au reușit să afle răspunsul la această întrebare. ”Respectivele terenuri nu le-am ocupat abuziv ci ne-au fost repartizate de Primăria Satu Mare cu promisiunea că după 25 de ani de folosință ni se vor face titluri de proprietate. După o vreme am aflat că acest lucru nu se poate întâmplat din cauză că este o zonă inundabilă. Atunci noi venim cu propunerea să plătim un impozit anual şi să ne continuăm activitatea, indispensabilă sănătății noastre. Astfel, ne putem completa un venit minim la pensia mult inferioară nivelului de trai din această țară”, a spus unul dintre cei care lucrează terenuri pe malul Someșului.
Ce vrea să facă Primăria Satu Mare în zonă?! În primul rând, realizarea unui sistem de iluminat public adecvat prin care se va reduce gradul de infracționalitate în zonă, conducând la creșterea siguranței publice. De asemenea, un sistem de iluminat corect conformat va participa la îmbunătățirea imaginii urbane și la scăderea ratei de accidentare în momentul folosirii spațiilor publice după lăsarea serii. Realizarea unui sistem Wi-Fi în zonă va contribui la petrecerea timpului liber în mod plăcut pentru toți cetățenii. Și foarte multe terenuri de sport.
Respectivele terenuri au fost luate cu japca, la propriu!
View CommentVă spun eu, la începutul anilor ’90 era mare tam-tam! Am locuit din 1986 și până în 2003 pe strada Jocului, lângă piață, și atât noi cât și foarte mulți vecini ne-am ocupat câte o parcelă de teren pe malul Someșului.
Inițial părinții au fost la primărie să se intereseze cum se face, deoarece foarte mulți oameni ocupau suprafețe tot mai mari, iar răspunsul a fost că fiecare î-și ia o parcelă, apoi va veni un expert de la primărie, se vor întocmi actele și se va plăti impozit anual.
În 1998 am plecat la facultate și din 1999 nu s-a mai ocupat nimeni de terenul respectiv, așa că l-a ocupat un vecin.
Într-adevăr, oamenii u folosit respectivele terenuri cu bună credință, dar nimeni nu plătea nici un leu impozit sau chirie către primărie!
Acum tot oamenii se supără că nu primesc moka terenuri într-un oraș unde metrul pătrat de teren costă câteva zeci sau sute de euro! Mulți vindeau în piață din producția proprie!
Eu zic să mulțumească bunului Dumnezeu că până acum au putut beneficia de o asemenea mană cerească fără să plătească măcar un șfanț!
Fix asta trebuie acolo: Wi-Fi si terenuri de sport. Este spatiu abandonat destul pentru terenuri de sport pe astalalta margine Micro 17. Faceti-le acolo. Iluminati zona inundabila adecvat si lasati gradini cu conditii (fara caini si cotete) si impozit. E o zona frumoasa, linistita si deosebita, cu o varietate de plante, copaci, flori. E pacat sa se distruga. Parcul se poate face si mai la stanga si mai la dreapta. Nu e necesar sa distrugem ceva ce exista si ce se poate valorifica mai bine si mai cu folos pentru comunitatea locala.
View Comment