FOTO. Consumatori avertizați cu privire la căpșunile din Satu Mare. Ar fi pline cu pesticide
Locuitorii din Iași au fost avertizați cu privire la căpșunile din Satu Mare. Atenționarea a venit de la cei de la Ecopiața, firma care adiministrează piețele din municipiul Iași. Reprezentanții au realizat mai multe măsurători ale valorilor nitraților din fructele și legumele vândute de comercianți. Chiar dacă măsurătorile au fost realizat cu un aparat neomologat în România, cifrele au stârnit îngrijorare, titrează jurnaliștii de la ReporterIS.
Ecopiața este o firma care adiministrează piețele din municipiul Iași, iar măsurătorile au fost realizate cu un aparat care nu este omologat la noi în țară. Este vorba despre Green Test Eco 6, un dispozitiv care costă 1.000 de lei și care este disponibil în comerț. Producătorii spun că l-au omologat în mai multe țări din Europa și că este verificat metrologic, iar potrivit fișei tehnice precizia măsurătorilor este de 91%.
„Am achiziționat aparatul pentru a vedea care este cantitatea de nitrați din legumele și fructele vândute în piețe, existând ideea că ar avea cantități mari. Nu este un aparat care să țină locul unui laborator specializat, nu are valoare juridică măsurătoarea, dar poate indica o problemă și aceasta poate fi investigată de laboratoarele de la București sau Constanța. Măcar îți spune, cu o precizie acceptabilă, cam cum stai”, a declarat Radu Botez, directorul interimar Ecopiața.
Cei de la Ecopiața au testat mai multe legume și fructe, iar pentru multe, valorile de pesticide au fost în limitele normale. Mai puțin în cazul căpșunilor de la Satu Mare și a pepenilor importați din Grecia.
Potrivit celor de la ReporterIS, în cazul căpșunilor aduse din Satu Mare, al căror sezon este pe terminate, depășirile au fost cu 40-60%, iar pepenii din Grecia au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât maximul permis.
„La căpșuni aduse de la Satu Mare, cifra indicată a fost de 140-160 de mg/kg de nitrați, ca valoare normală maxim permisă având 100. Oricum, sezonul se termină, am avut și căpșuni din altă categorie care erau în regulă. A fost cazul căpșunilor mari”, a precizat Radu Botez, directorul interimar Ecopiața, citat de reporteris.ro.
Producătorii explică faptul că același produs poate avea valori diferite din cauza distribuirii neuniforme a substanțelor.
Cei de la Ecopiața au luat decizia ca, în funcție de rezultatele aparatului, să fie colectate mostre din piețe, iar acestea să fie trimise pentru testare la laboratoarele omologate din București și Constanța.
Nitraţii se acumulează în producţia agricolă, sursele de poluare fiind îngrăşămintele chimice sau organice bogate în azot. Cu alte cuvinte, excesul de îngrășământ utilizat pentru creșterea rapidă a plantelor devine periculos pentru om.