FOTO. Conducerea Bisericii Ortodoxe, întâlnire extraordinară în Țara Codrului
Conducerea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a organizat o sesiune extraordinară a Adunării Eparhiale în județul Satu Mare, la Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii” de la Măriuș. Au participat PS Iustin Sigheteanul – episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, PS Timotei Sătmăreanul – arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, alături de deputatul Octavian Petric și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Întâlnire în Catedrala Țării Codrului
În cadrul ședinței extraordinare s-au luat în discuție mai multe aspecte care au fost realizate sau sunt în curs de realizare în județul Satu Mare, printre cele mai importante numărându-se și deschiderea Centrul de zi și after school ”Sfânta Tatiana”, care va găzdui 40 de copii.
”Un alt eveniment important este Adunarea Eparhială Extraordinară pe care am rânduit să se desfășoare la Mănăstirea Măriuș, din ținutul Codrului, din Protopopiatul Satu Mare, eveniment care îl consacrăm anului centenar și împlinirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului în ultimul sfert de secol. (…) Marți, 23 octombrie, la Satu Mare, va fi inaugurat centrul de zi și after school ”Sfânta Tatiana”, care va găzdui și va avea grijă de 40 de copii”, a precizat PS Iustin Sigheteanul.
Deputatul Petric, artizanul acestei ședințe extraordinare
Deputatul Octavian Petric este persoana care a reușit să aducă această ședință la Măriuș, iar astfel să se ia în discuție identificarea unor soluții la problemele din protopopiatele din județul Satu Mare. De altfel, deputatul Petric este unul dintre principalii artizani ai construirii Mănăstirii Măriuș, contribuind din plin la finalizarea lucrărilor.
”Adunarea ordinară a avut loc la sediul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în primăvară. Dar, de fiecare dată, noi, sătmărenii care facem parte din Episcopie, solicităm să avem o adunare extraordinară și în județul Satu Mare. Lucru care s-a și întâmplat. În această adunare eparhială au fost abordate mai multe teme, printre care pot să vă spun că au fost abordate aspecte legate de anul centenar. Cunoaștem cu toții că Biserica a avut un rol foarte important în făurirea Marii Uniri și Biserica va marca anul acesta prin mai multe evenimente”, a spus deputatul Petric.
O catedrală de suflet a codrenilor
Codrenii au o catedrala a lor: Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii”, de la Măriuș. Mănăstirea poate fi considerată centrul spiritual al Țării Codrului. Ridicată în urmă cu 25 de ani, așezământul monahal a devenit un veritabil bastion al creștinismului ortodox în această parte de lume.
Mănăstirea Măriuş a fost înfiinţată în 16 august 1992, la solicitarea credincioşilor din Măriuş, dar şi din împrejurimi, care au ţinut să ducă la îndeplinire angajamentul care l-au luat faţă de Dumnezeu în timpul celui de al doilea război mondial. Începutul vieţii monahale de la Măriuş a fost odată cu venirea a trei monahi de la Mănăstirea Rohia.
La început, la Măriuş s-a construit o bisericuţă de lemn, iar din anul 2000 s-a început şi construcţia bisericii mari, care a devenit peste ani o veritabilă catedrală în mijlocul pădurilor din Codrul de Sătmar, un punct de reper pentru toţi credincioşii din zonă şi nu numai.