FOTO. Clădirea rușinii, de pe Ștefan cel Mare, a intrat în reabilitare. După ani întregi
După ani de așteptare, clădirea de pe strada Ștefan cel Mare, cunoscută ca și casa cu bârne, a intrat în reabilitare. Demers care a început de circa un an de zile, iar de câteva zile muncitorii au început munca efectivă la fațadă. Primăria Satu Mare plătește pentru reabilitarea imobilului, după o decizie a judecătorilor. Urmând să recupereze banii de la ceilalți proprietari, care dețin 90% din clădire.
Aici va fi cu scântei, căci există șanse ca proprietarii să nu dorească să plătească, considerând alterarea clădirii ca fiind din culpa administrației locale. În acest caz, Primăria Satu Mare ar fi nevoită să îi execute silit pe proprietari.
Clădirea se află pe lista Monumentelor de Arhitectură, deci într-o zonă protejată din punct de vedere istoric. Imobilul a intrat în proprietatea Statului Român la data de 12.08.1971. Clădirea, la data surpării (noiembrie 2005), era în proprietate privată în proporție de 9/10, prin cumpărare, încă din anii 90. Deci, Primăria deținea doar o cotă de 1/10. Surparea a fost cauzată de intervenții la subsolul clădirii, care era în proporție de 90% în proprietatea locatarilor.
Municipiul Satu Mare administra formal proprietatea Statului Român, respectiv un spațiu comercial aflat în exploatarea unei cooperative de câteva decenii.
Judecătorii au decis că din 1971 și până în 2006 s-ar fi efectuat lucrări care au slăbit structura de rezistență a imobilului, cauză care a produs compromiterea clădirii. Mai exact, o porțiunea a peretelui longitudinal de subsol și parter s-a prăbușit, afectând scara de acces la proprietățile unor persoane private.
Locatarii (proprietarii) care au cumpărat pe rate locuințele la prețul de de 5-10 euro/mp au făcut reclamații la Inspectoratul de Stat în Construcții și Primăria Satu Mare pentru reabilitarea clădirii, primind răspunsul din partea ambelor instituții că se poate, dar proporțional cu proprietățile.
Primăria Satu Mare a și făcut oferta de proiectare pentru rebilitare în 2005, dar proprietarii au refuzat, susținând că degradările se datorează Primăriei sau Statului Român. Singura locație rămasă în proprietatea Statului Român, prin Primăria Satu Mare, s-a retrocedat prin hotărâre judecătorească, la nivelul anilor 2006/2007.
Proprietarii au primit mai multe oferte în anul 2006/2007, chiar de 500 de euro/mp de la doi investitori, unul din Ungaria și unul din Italia, pentru vânzare, ca apoi să construiască un ansamblu de locuit. Nu s-a vrut, considerându-se că prețul este prea mic.
În final, după mai multe expertize și contraexpertize, a ieșit o hotărâre definitivă și executorie a Tribunalului Satu Mare, care obligă în comun Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, Primăria municipiului Satu Mare și proprietarii, în proporție de 1/3 fiecare, să reabiliteze clădirea.