FOTO. Centenarul Marii Uniri, marcat de elita politico-culturală a județului Satu Mare
Simpozionul ”Centenarul Marii Uniri, Credință, Rezistență și Istorie Românească”, care a avut loc joi, la Negrești-Oaș, a fost un prilej pentru organizatori și invitați de a adresa mesaje de unitate și de solidaritate pentru românii de pretutindeni.
Din prezidiu au făcut parte PS Timotei Sătmăreanul – arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, primarul Aurelia Fedorca, deputatul Octavian Petric, Excelența Sa George Călin – ambasador cultural Convenția O.N.U. Geneva, cercetători, istorici, etnologi, preoți, oameni de cultură, personalități marcante ale culturii locale și naționale, profesori și preoți, directori de instituții.
Evenimentul a început cu un paus în memoria eroilor neamului, oficiat de PS Timotei Sătmăreanul, după care primarul Aurelia Fedorca a făcut un apel la unitate către toți cei prezenți.
”România este un exemplu de toleranță și iubire. Este momentul să ne amintim cei care am uitat că ceea ce ne unește pe noi românii este mai puternic decât ceea ce ne separă. Să ne reamintim că România a rezistat ca stat pentru că a fost edificată pe fundații corecte: același popor, aceeași limbă, aceleași obiceiuri, aceeași cultură”, a afirmat în mesajul său primarul Aurelia Fedorca.
Deputatul Octavian Petric a declarat că aniversarea Centenarului trebuie să fie un moment de schimbare de atitudini și mentalități.
”Aniversarea Centenarului trebuie să fie un moment de trezire și de renaștere națională, de schimbare de atitudini și mentalități în abordarea problemelor fundamentale. Sunt lucruri care trebuie să vină de la fiecare dintre noi, așa cum înaintașii noștri au înțeles că visul unirii este de datoria lor, a fiecăruia în parte! Am spus-o azi la simpozionul dedicat Centenarului Marii Uniri de la Negrești-Oaș și m-am bucurat să văd că mulți invitați au făcut ca și mine apel la unitatea românilor de pretutindeni. Felicit organizatorii pentru ținuta conferinței, prestigiul invitaților și consistența dezbaterilor!”, a declarat Octavian Petric.
Aniversarea Centenarului trebuie să fie un moment de trezire și de renaștere națională, de schimbare de atitudini și mentalități în abordarea problemelor fundamentale. Sunt lucruri care trebuie să vină de la fiecare dintre noi, așa cum înaintașii noștri au înțeles că visul unirii este de datoria lor, a fiecăruia în parte!
Am spus-o azi la simpozionul dedicat Centenarului Marii Uniri de la Negrești-Oaș și m-am bucurat să văd că mulți invitați au făcut ca și mine apel la unitatea românilor de pretutindeni. Felicit organizatorii pentru ținuta conferinței, prestigiul invitaților și consistența dezbaterilor!
În finalul deschiderii, primarul Aurelia Fedorca a acordat plachete aniversare invitaților și tuturor celor care au susținut lucrări în plen. Partea a doua a evenimentului a început la ora 11.00 și a fost structurată pe două paneluri, în cadrul cărora au fost prezentate 24 de lucrări cu o tematică variată: evocarea unor momente cu relevanță pentru istoria locală și națională, contribuția bisericii române la Unirea din 1918, evocarea unor personalități istorice și implicarea lor în făurirea României Mari.
Simpozionul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, de Casa Orășenească de Cultură și Muzeul Țării Oașului, în parteneriat cu Academia Română, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Protopopiatul Ortodox Oaș.
nu amestecați cultura cu religia mai popilor nu confundați altarul cu mesele de binefaceri .ce zici vicarule daca le predicai din biblie o pilda a domn Isus cați te ar fi ascultat serios .deci ospețele nu au ce căuta cu religia laolalta
View Comment