FOTO. Cel mai bun toroș din nord-vestul României vine din Santău
”Cel mai bun toroș” la concursul culinar regional din județul Bihor a fost făcut de echipa comunei Santău din județul Satu Mare. Este vorba despre concursul ”D’ale porcului Pro”, care este dedicat profesioniștilor din domeniu, informează bihon.ro
Așa cum se face la tăierea porcului, munca a început încă de la prima oră a dimineții. Echipele participante și-au pregătit masa de lucru și au început prepararea celor mai bune rețete de cârnaţi, caltaboşi, toroş, grătare şi alte bucate specifice zonelor în care locuiesc. În jurul orei 8:30, s-a dat startul și primului concurs al zilei: cea mai bună pălincă. Participanții și-au prezentat licorile făcute din diferite fructe: prune, gutui, cireșe ori caise.
”Am devenit încet, încet, cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România, unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice tradiționale. De ce? Datorită echipelor care vin din toata țara, datorită vizitatorilor, niște oameni extraordinari care vin să se întâlnească cu gusturile copilăriei, dar și datorită juriului. Avem nume grele din gastronomia românească și promotori importanți ai tradițiilor gastronomice românești. Declarăm deschis sezonul sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România“, a declarat organizatorul Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale D’Art Oradea.