FOTO. Ce gest! Consultații gratuite pentru sute de copii din cea mai săracă zonă a județului!
Caravana cu Medici și Asociația OvidiuRo au organizat Caravana Pediatrică și Sănătatea Femeii în satul Stâna, comuna Socond, din județul Satu Mare. Timp de o zi, 137 de copii și 87 de femei au beneficiat de consultații gratuite pentru specialitățile: pediatrie, radiologie, oftalmologie, stomatologie, ginecologie și oncologie.
În total, 52 de medici specialiști, medici primari, rezidenți și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca s-au voluntariat pentru această acțiune. Copiii au fost măsurați, cântăriți, au fost consultați clinic și, după caz, li s-au făcut ecografii abdominale. Toți au beneficiat de consult oftalmologic și stomatologic și au primit câte o periuță și o pastă de dinți.
Femeile au beneficiat de examen ginecologic, de testare Babeș-Papanicolau, de ecografie mamară și ecografie morfologică fetală, după caz. În urma investigațiilor, la copii, cel mai des depistate au fost rinofaringitele și virozele respiratorii, parazitoze și deficite staturo-ponderale. La femei, rezultatele ecografiilor mamare au fost majoritatea în limite normale, urmând ca în perioada următoare să fie analizate și rezultatele examenului Babeș-Papanicolau (încă în lucru).
Despre Caravana cu Medici
Asociația Caravana cu Medici este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014 de către cinci medici rezidenți, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite în zonele rurale dezavantajate socio-economic. Până în momentul actual, echipa de medici a asociației a înființat 3 centre de lucru în Iași, Cluj și București lor alăturându-se peste 800 de medici și studenți voluntari activi, având 53 caravane organizate, 6000 de beneficiari direcți și cca 30.000 km parcurși.
Despre Asociația OvidiuRo
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.
În prezent, ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a furniza materiale educaționale de calitate, pentru a forma cadrele didactice în scopul optimizării acestor resurse, precum și pentru crearea unor Centre de Educație Timpurie de Calitate în comunitățile defavorizate, cu scopul de a le oferi copiilor săraci acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților. De asemenea, componenta de educație pentru sănătate a fost anual prezentă în proiectele OvidiuRo, încă din anul 2012.