FOTO. Caz de sclavie în județul vecin. Înfometați, erau obligați să muncească până la epuizare
Caz șocant de sclavie modernă în județul vecin. Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore fiind cazuat că timp de doi ani a exploatat prin muncă mai multe persoane, inclusiv minori. Anchetatorii spun că persoanele racolate au stat în condiții insalubre și au fost înfometate, le-au fost luate actele de identitate și au fost puse să muncească până la epuizare.
Percheziții au avut loc în județul Bihor în cursul zilei de ieri, iar anchetatorii spun că bărbatul a adăpostit la o fermă de animale dintr-o comună mai multe persoane, inclusiv minori, care au fost recrutate direct sau prin intermediari pentru prestarea de munci agricole.
Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, subliniază anchetatorii.
După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația.
„Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor”, mai spun procurorii DIICOT.
Nu doar că spațiile în care erau obligați să trăiască erau insalubre, anchetatorii spun că muncitorii erau înfometați și erau obligați să lucreze până la epuizare.
„Persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată.
Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare”, explică procurorii DIICOT.
Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator.
La data de 08.10.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Oradea au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Bihor, în urma cărora au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.
„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.