Cei de la Sătmarul Verde au postat pe pagina de socializare mai multe fotografii cu numeroase trunchiuri de copaci ronțăite. Ecologiștii se întreabă dacă în zona Someșului au reapărut castorii.
Cei din ONG-ul Sătmarul Verde au postat pe pagina lor de Facebook mai multe poze în care, de-alungul râului Someș, pe malul drept, mai multe trunchiuri de copaci au fost ronțăite. Ecologiștii se întreabă dacă și la noi în județ au reapărut castorii. Zona în care au fost surprinse imaginile nu este departe de municipiu.
„Urme de castori pa malul Someșului, lângă Satu Mare 🙂 O specie dispărută care acum reapare și la noi,” este textul care însoțește fotografiile.
Pozele au fost făcute în zona cunoscută drept Kopaszpart de către amatorii de plimbări pe malul Someșului.
Castorii au dispărut din România, potrivit unor surse de două secole, în timp ce alte dau ca dată de referință anul 1970, după ce au fost vânați pentru blană.
Primele eforturi de repopulare au fost făcute în anul 1996, când 21 de specimene au fost aduse în diferite zone din țară.
În zona de nord-vest, autoritățile din Arad au importat mai multe exemplare din Germania.
În 2018, o filmare făcută pe Mureș a devenit virală. Un pescar a surprins mai multe exemplare în zona Sîntimbru, iar colegii săi au spus că animalele au revenit în zonă de cel puțin cinci ani.
La Sibiu, locuitorii spuneau la începutul anului trecută că rozătoarele acvatice au devenit tot mai numeroase și au început să își facă baraje pe râuri și pârâuri.
Castorii sunt o specie protejată prin lege. Capturarea, uciderea sau distrugerea habitatelor se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.
Castori putem întâlni și pe canalul bocicau-sirlau
View CommentSi pe Crasna la Supur. Au facut deja si un baraj frumusel.
View Comment