FOTO. Breșă la un dig din județul Satu Mare. De vină ar fi bursucii
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare intervin pentru închiderea unei breșe, produse în corpul digului de pe Valea Maria, în zona localității Giungi, comuna Beltiug. Anunțul a fost făcut pe pagina de socializare a instituției care a precizat că intervenția este una provizorie, iar digul va fi refăcut atunci când o vor permite condițiile meteorologice. În ceea ce privește motivul pentru breșa din dig, potrivit celor de la Apele Română, de vină ar fi bursucii.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare intervin pentru închiderea unei breșe, produse în corpul digului de pe Valea Maria, în zona localității Giungi, comuna Beltiug. Lucrarea este una provizorie, utilizând saci cu nisip și utilaje.
„Urmează ca porțiunea afectată a digului să fie refăcută atunci când condițiile hidrometeorologice vor permite. În momentul actual, nivelul cursului de apă este scăzut, astfel încât nu există riscul producerii unor inundații. Zona va fi atent monitorizată în continuare”, informeaz cei de la SGA pe pagina lor de socializare.
În ceea ce privește cauzele care au dus la formarea breșei, potrivit specialiștilor, constatările făcute la fața locului au identificat o galerie sub corpul dicului, cel mai probabil săpată de bursuci. Astfel, apele au intrat în această galerie, producând eroziuni, care au condus la surparea digului, pe o lungime de cinci metri.
Considerat un animal foarte inteligent, bursucul construiește unele dintre cele mai ample galerii subterane și asta pentru că trăieşte aproape tot timpul în vizuină, mai puţin noaptea, când îşi procură hrana. Galeriile construite de bursuci sunt atât de complexe încât cuprind și încăperi separate pentru alimentele depozitate pe timpul iernii. Bursucii pot săpa vizuine și la 2 metri sub pământ, cu galerii lungi, de 7-8 metri.