FOTO. Bloc turn avariat după ”reabilitarea” din fonduri UE. Plouă în interior, lift trăznit
Fondurile europene pot să fie o veritabilă gură de oxigen pentru dezvoltarea unei comunități. Dar, dacă se aplică procedurile în mod absurd, se ajunge la cazuri extreme. Este și cazul unui bloc turn din municipiul Carei, reabilitat în ultimii ani. Practic, nu doar că plouă în apartamentele de la etajele superioare, dar prin îndepărtarea unor paratrăznete, casa liftului a fost lovită de…trăznet!
Milioane multe, speranțe pe măsură
Calvarul locatarilor din blocul turn din municipiul Carei, situat pe Calea 25 Octombrie, a început în anul 2018, atunci când – printr-un proiect cu finanțare europeană – au intrat în reabilitare totală toate cele patru blocuri turn din zona centrală a municipiului Carei. Valoarea totală a lucrărilor a fost de de 2.686.249,00 lei, valoarea nerambursabilă fiind de 1.578.801,15 lei. Lucrările au fost licitate şi adjudecate de către firma Romtehnic Construct SRL din Negrești Oaș.
Majoritatea banilor au fost asigurați din fonduri europene, Primăria Carei a contribuit și ea cu o cotă parte, iar locatarii au avut posibilitatea să beneficieze de un împrumut în condiții avantajoase, achitând contravaloarea contribuției în rate.
Reabilitarea care a distrus acoperișul
Toate bune și frumoase, până când zecile de familii care locuiesc în imobilul cu zece etaje, de la nr. 19 – construit în 1975 – au început să aibă probleme. Mai exact, a început să plouă în apartamentele de la etajele superioare. Oamenii fiind nevoiți să stea în casă cu ligheanul.
”Blocul este construit din 1975, dar niciodată nu am avut astfel de probleme. Decât după aceste lucrări. Este dezastru, suntem disperați”, susțin locatarii afectați direct.
Și ca meniul să fie complet, locatarii susțin că două dintre cele patru paratrăznete ar fi dispărut în timpul reabilitării, motiv pentru care casa liftului a fost lovită de un trăznet! De asemenea, a ars aparatura electrică din mai multe locuințe.
”Vara trecută ne-a lovit trăznetul pe casa liftului, distrugând și aparatura electrică în mai multe locuințe. Vorbim despre un lift nou, din 2016. Am chemat o firmă din Oradea, care ne-a reparat liftul și am plătit 16.000 de lei, din buzunarul nostru, evident. Nu vrem despăgubiri de la nimeni, vrem doar să ni se repare ce s-a stricat”, mai susțin locatarii.
Asociația de locatari a făcut plângeri peste plângeri atât la Primăria Carei cât și la firma executantă, dar problemele nu s-au rezolvat.
Responsabilul din Primăria Carei… va trimite adrese
Reporterii PresaSM au luat legătura cu Mancz Dezideriu, reprezentantul Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei Carei. Acesta a precizat că a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanții firmei Romtehnic Construct SRL din Negrești Oaș, cărora le-a pus în vedere să vină și să remedieze problemele apărute.
”Având în vedere că până în august 2022 lucrarea este în garanția de trei ani, în data de 3 ianuarie 2022 vom face o adresă către firma executantă a lucrărilor și către firma de asigurare. Dacă nu vor veni să remedieze problemele, atunci vom reține garanția de bună execuție și vom chema o altă firmă, care să refacă lucrările cu probleme”, a precizat Mancs Dezideriu pentru PresaSM.
Executantul lucrărilor arată cu degetul către proiectant
Vasile Bilț – reprezentantul Romtehnic Construct SRL din Negrești Oaș – a precizat că a remediat în mod repetat problemele apărute. Doar că – în realitate – acestea nu au avut și efectul scontat. Acesta dă vina pe specialiștii care au dat soluția de lucrări în proiectul tehnic.
”Noi am trimis anul trecut și un punct de vedere către Primăria Carei, în care am explicat că soluția dată de către proiectant nu era bună. Soluția propusă de proiectant, cu spumă, este valabilă în zonele calde. Acea spumă a crăpat, din păcate, nu a făcut priză. Din punctul nostru de vedere, soluția tehnică era punerea unor membrane bituminoase pe acoperiș, așa cum am făcut și la alte lucrări mari pe care le avem la Cluj-Napoca. La solicitarea asociației de proprietari am mers iarna trecută, când vremea a permis acest lucru, și am refăcut o parte din lucrări. Am cheltuit din banii noștri circa 10.000 de lei. Acum, din păcate, nu mai putem să intervenim, nu ne permite vremea”, a spus Vasile Bilț, la solicitarea PresaSM.
Până când Primăria Carei și reprezentanții Romtehnic Construct SRL din Negrești Oaș vor ajunge la un numitor comun, proprietarii vor trebui să schimbe în mod repetat ligheanele și prospoapele. De asemenea, ar trebuie să stea cu ochii pe prognoza meteo. Iar la cum arată lucrurile între Primăria Carei și executantul lucrărilor, o soluție reală nu pare să se contureze în următoarele luni.