FOTO. Aparatul RMN de la Spitalul Județean., NEFOLOSIT! Blocat de birocrație
Echipamentul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), modelul “Signa Explorer 1,5T”, este de mai multe luni în dotarea Spitalului Județean Satu Mare. Mai exact, din luna mai a acestui an. Dar la ce bun în condițiile în care stă neutilizat. Autoritățile județene susțin că eforturile sunt încetinite de birocrație.
Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a explicat de ce stăm și ne uităm ca naivii la un aparat perfect funcțional, care ar putea oferi o șansă în plus bolnavilor.
”Avem aparatul de rezonanță magnetică pregătit tehnic. Mai durează procedura administrativă și aprobarea entității care să gestioneze, respectiv personalul și avizul de la Ministerul Sănătății pentru a avea această activitate pusă în legalitate. Până atunci nu se poate da drumul”, a spus Pataki Csaba.
Dotarea cu această aparatură medicală performantă s-a parafat în luna ianuarie a acestui an, atunci când președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba împreună cu Adrian Marc, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, au semnat la București contractul privind achiziția acestui aparat, prin Ministerul Sănătăţii.
Pentru a putea fi pus cât mai repede în funcțiune, a fost deja ajustat spațiul destinat acestui aparat, conform cu solicitările furnizorilor de cabină Faraday. A urmat instalarea mecanică, umplerea cu heliu RMN, apoi vor avea loc calibrări și teste de funcționare, după care se va da în folosință. Până acum, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare nu a avut în dotare acest sistem de imagistică, investigațiile solicitate de medicii curanți fiind efectuate prin contractarea acestor servicii cu laboratoare de imagistică private.
Dotarea unității spitalicești cu un aparat RMN este de importanță vitală, având în vedere diversele specialități cărora se adresează aceste tipuri de investigații. RMN este o investigație recomandată de specialiști în diverse patologii pentru a confirma sau infirma un diagnostic prezumtiv.
Față de alte investigații de imagistică, RMN are în plus imagistica musculo-scheletală, se pot vedea mușchii și ligamentele la o rezoluție foarte bună și nu iradiază, pe când alte investigații tip CT sau radiologie convențională au un oarecare grad de iradiere. Uneori, RMN vine în completarea altor investigații, de exemplu când examinarea CT nu este concludentă pentru stabilirea unui diagnostic sau nu dă un răspuns complet.
Afecțiunile pentru care prima investigație și cea mai concludentă este RMN sunt:
– traumatologia vertebrală, adică afecțiuni ale coloanei vertebrale
– ruptura de disc sau ligamente ale unei articulații
– afecțiuni biliare și ale căilor biliare
– accidente vasculare cerebrale (se pot vedea modificările în faze incipiente)
– tumori cerebrale
– depistarea de afecțiuni ginecologice și stadializarea lor.