FOTO. ANCHETA. Pericolul textil, second hand! Cum se îmbracă sătmărenii din gunoaie
Firma Secondtextiliasam2010 din județul Satu Mare s-a aflat în vizorul autorității de control de câțiva ani. La ultima descindere a echipelor de la mediu și protecția consumatorului investigatorii susțin că au găsit în depozitele firmei aproape 2000 de tone de textile, informează riseproject.ro
Aflați în incinta firmei comisarii au solicitat verificarea unui camion care abia ajunsese la destinație. Ușile containerului au fost deschise și în interior, pe lângă haine murdare și pantofi, au fost identificate pungi cu gunoi, cd-uri, umerașe, jucării, ziare, bidoane.
Solicitați să prezinte documentele camionului, angajații companiei, spre surprinderea investigatorilor, au furnizat două seturi de acte pentru același transport: facturi second hand, cu certificate de curățare, dar și Anexa 7, document folosit pentru transportul deșeurilor.
„Compania disimulează transporturile de deșeuri în transporturi de haine second hand” și „autorizația de mediu a fost acordată cu încălcarea prevederilor legale”, scrie negru pe alb în plângerea penală a celor de la ANPC. Pentru că textilele au fost declarate deșeuri, inspectorii Gărzii de Mediu au amendat compania cu 20.000 de euro.
Într-un răspuns oficial Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare a explicat că Secondtextiliasam și-a revizuit autorizația de mediu și printre altele și-a cumpărat și o mașină de spălat rufe industrială cu o capacitate de 27 de kilograme. Firma este autorizată să vândă 12.000 de tone pe an.
Solicitat să explice dacă o mașină de spălat este suficientă, reprezentantul APM Satu Mare a cerut să revenim cu o nouă solicitare pentru mai multe lămuriri.
Majoritatea textilelor importate de Secondtextiliasam vin din Ungaria. Principalul partener este compania Textrade Kft. care deține una dintre cele mai mari fabrici de sortare de haine din țara vecină și care este alimentată cu textile aduse din Marea Britanie, Elveția, Belgia, Germania, Olanda, SUA și Australia.
Printr-un lanț de firme Textrade și Secondtextiliasam sunt conectate la aceiași oameni de afaceri. Tranzacțiile dintre cele două companii arată un model de business care ridică semne de întrebare. În acte firma din România cumpără din Ungaria haine uzate. După ce marfa ajunge în depozitul din țara noastră, SRL-ul revinde lui Textrade același tip de produse. O analiză a mai multor transporturi arată că Secondtextiliasam revinde marfa la un preț de aproape zece ori mai mic decât cel folosit pentru achiziționarea ei din Ungaria.
În ultimii cinci ani, compania a adus în România peste 1700 de camioane echivalentul a peste 27.000 de tone de produse. Volum care plasează această companie în top importatori de textile din România.
Conducerea firmei nu a dorit să comenteze acuzațiile de import ilegal de deșeuri și nici să explice diferențele de preț și de ce au existat două seturi de documente pentru aceleași produse în cazul camionului deschis de autorități. Secondtextiliasam luptă acum în instanță să anuleze amenzile date de ANPC și GNM. Cel puțin 29 de dosare apar înregistrate în sistemul judiciar românesc. În jumătate din cazuri firma a pierdut în instanță.
Articol complet pe riseproject.ro