FOTO. Alianța USR PLUS crede în șansa de dezvoltare a Țării Oașului
În cursul acestei campanii electorale, echipa USR Plus, în frunte cu candidatul pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Ciocan, a vizitat Țara Oașului în mai multe ocazii. Cei de la USR PLUS au stat de vorbă cu cetățeni din Negreșți Oaș, Turț, Bixad, Gherta Mică, Vama dar și cu mulți alți membri din comunitățile de acolo.
Redăm mai jos comunicatul de presă remis de către USR PLUS:
Țara Oașului este o zonă aparte a județului nostru, o regiune cu oameni destoinici și gospodării nou construite. Din păcate aceste gospodării sunt ale oșenilor care își petrec tinerețea în străinătate pentru a-și face un trai mai bun pentru ei și copiii lor.
Localitățile din Țara Oașului se animă doar în lunile de concedii, cu ocazia sărbătorilor sau când oșenii se întorc acasă să-și unească destinele. Acești oameni își doresc să se întoarcă acasă, însă autoritățile nu fac nimic sau prea puțin ca să îi încurajeze să revină în țară.
În zilele noastre, nu veniturile sunt cele care îi țin în mod special pe alte meleaguri, ci lipsa de condiții socio-economice pentru un trai decent. Din păcate această zonă se confruntă cu lipsuri majore în ceea ce privește infrastructura de bază, majoritatea localităților având probleme majore în asigurarea utilităților de primă necesitate pentru locuitorii lor.
Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice de bază reprezintă elemente esențiale în cadrul oricărui efort de valorificare a potențialului de creștere și de promovare a durabilității unei zone.
Pentru a încuraja oamenii să se întoarcă acasă, e necesar să le asigurăm serviciile de bază, să le asigurăm servicii medicale de calitate, un sistem de învățământ modern prin care să oferim o educație adaptată la vremurile în care trăim cu școli, grădinițe și creșe care să asigure părinților siguranța creșterii copiilor lor într-un mediu propice, o infrastructură de apă-canal care să asigure condiții decente de locuire și nu în ultimul rând o infrastructură rutieră de calitate care să asigure o mobilitate la nivelul așteptărilor lor.
Din păcate, zona Oașului a pierdut în ultimii ani o serie de oportunități reale de dezvoltare începând cu pârtia de la Luna Șes, care se va finaliza probabil în acest an însă aceasta trebuia să fie dată în folosință acum 7-8 ani.
Această investiție, dacă ar fi fost finalizată în termenul inițial, până în acest moment ar fi putut genera o dezvoltare reală a turismului în zonă, ar fi putut duce la crearea de structuri turistice de mică dimensiune care să asigure un trai decent pentru micii investitori și să încurajeze revenirea în țară pentru o parte din cei plecați.
Din păcate, gradul de absorbție a fondurilor europene pentru acest exercițiu financiar în zona Oașului este deficitar. Autoritățile locale și județene nu au reușit să dezvolte zona folosind această sursă de finanțare.
În următorii ani, având în vedere că România va avea la dispoziție fonduri europene în valoare de 80 de miliarde de euro, autoritățile au obligația de a atrage cât mai mult din acestea pentru a dezvolta infrastructura zonei, astfel încât în 2024, Țara Oașului să redevină ACASĂ pentru miile de oșeni plecați peste hotare.