Șase actori ai Teatrului de Nord din Satu Mare s-au alăturat și ei protestelor magistraților față de modificările aduse legilor justiției prin OUG 7/2019. Joi, în jurul orei 17.00, câțiva dintre artiștii au ieșit în fața Teatrului de Nord.
Cu pancarte în mână, cu mesaje clare către actualii guvernanți, ei s-au alăturat astfel protestelor magistraților din toată țara, în semn de solidaritate cu magistrații din România. Unul dintre inițiatorii acțiunii a fost actorul Sorin Oros, cunoscut pentru acțiunile sale civice.
Reamintim că procurorii sătmăreni s-au alăturat magistraților din celelalte orașe mari ale țării și au suspendat activitatea de relație cu publicul. În plus, procurorii au purtat banderole albe în semn de protest față de moficarea legilor justiției prin OUG7/2019.
Protestul actorilor sătmăreni este similar cu cel organizat la începutul lunii în Capitală. Actorii de la Teatrul Național București au ieșit în fața instituției de cultură solicitând abrogarea OUG7. Organizarea s-a făcut pe Facebook de Marius Manole, iar printre cei care au protestat s-au numărat și Victor Rebengiuc, Mihai Călin și Mariana Mihuț.
Artiștii au protestat nu doar față de OUG7, ci și față de ingerințele politicului în justiție și au solicitat demisia ministrului Tudorel Toader.
Cu o zi înainte de protestul din Capitală, o acțiune similară a avut loc la Cluj.
Reprezentanții PSD au criticat protestul actorilor, încercând să explice că actorii nu au de ce să iasă în stradă. Printre cei care au criticat protestul actorilor a fost și fostul lider de sindicat al profesorilor, actual parlamentar PSD de Maramureș, Liviu Pop. Social-democrații au spus fie că actorii nu înțeleg problemele juridice ale țării, fie că au primit majorări salariale așa că nu au de ce să protesteze.
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a încercat să fie ironic spunând că a văzut textul OUG, este unul complex și nu crede că actorii înțeleg bine despre ce este vorba.
Artiștii au răspuns, inclsuiv pe Facebook. Ei au atras atenția că banii pentru majorările salarile nu sunt ale partidelor politice, ci ale populației, plătitoare de taxe și impozite. În plus, o astfel de atitudine, au spus unii artiști, echivalează cu o amenințare la adresa libertății de exprimare. Actorii au subliniat și faptul că protestele civice nu au nicio legătură cu cele sindicale, artiștii au ieșit în Piață pentru o idee, și nu pentru bani, au scris pe Facebook fanii actorilor ieșiți în stradă.
Redăm integral comunicatul de presă al procurorilor din județul Satu Mare:
În ziua de 26 februarie 2019, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Satu Mare şi a parchetelor din raza de competenţă, respectiv Parchetul de pe Iângă Judecătoria Satu Mare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, constituită în temeiul Hotărârii nr.95 din data de 20 februarie 2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, cu majoritate de voturi , respectiv 22 de voturi pentru şi o abținere, a decis adoptarea următoarelor acţiuni împotriva adoptării O.U.G. nr.7/ 2019: