FOTO. A fost prins unul dintre cei mai căutați sătmăreni din lume!
Unul dintre cei mai căutați sătmăreni din lume a fost capturat luni seara. Sătmăreanul Viorel Amariei, zis Galbenul, cel care este pe lista celor mai căutați oameni din România, a fost prins pe un aeroport din București. De acest caz s-a ocupat Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, Viorel Amariei fiind căutat căutat de vreo 5 ani, informează Gazeta de Nord-Vest.
În anul 2017, Curtea de Apel Oradea a decis ca sătmăreanul Viorel Amariei, zis Galbenu, dar și-a schimbat numele în Viorel Rentea, să execute o pedeapsă de doi ani de închisoare în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Tribunalul Satu Mare îl condamnase anterior la un an de închisoare cu suspendare. Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.
Reamintim că în martie 2014, sătmăreanul Viorel Amariei a fost reţinut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influenţă, solicitând mită în numele fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada iunie-octombrie 2013, Viorel Amariei şi un om de afaceri i-au pretins omului de afaceri orădean Ioan Blidar suma de 3 milioane de lei susţinând că pot să intervină pe lângă fostul vicepremier, Daniel Chiţoiu pentru ca acesta să deblocheze fonduri pentru SC Termocentrale SA Oradea. Astfel, Ioan Blidar urma să-şi recupereze banii pe care SC Termoelectrica SA îi datora în schimbul cărbunelui livrat.
În aceeaşi perioadă, spunânând că au influenţă şi asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Economiei, instituţie condusă la acea vreme de Varujan Vosganian, i-au pretins lui Blidar un comision de 18% din valoarea unui contract de 9.150.900 lei. Cei doi i-au promis că îi vor determina pe funcţionarii Ministerului Economiei să-i atribuie, direct, un contract în ceea ce priveşte ecologizarea şi conservarea unei cariere din judeţul Bihor.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că Amariei avea relaţii cu mai mulţi funcţionari dar şi cu oameni politici din Satu Mare.
„Dacă în cazul inculpatului Amariei Viorel putem vorbi de o persoană cu influenţe reale în rândul funcţionarilor sau oamenilor politici din municipiul Satu Mare, în cazul inculpatului Voinea Alexandru a rezultat fără echivoc că acesta are o relaţie strânsă atât cu oameni politici cu funcţie de decizie, cât şi cu oameni de afaceri aflaţi în relaţii de prietenie cu funcţionari cu putere de decizie”, se arată în rechizitoriul DNA.
În 2017, pe numele lui Amariei/Rentea a fost emis un Mandat European de Arestare de către autoritățile franceze în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și furt calificat de utilaje agricole, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.
Membrii grupării dirijate de interlopul sătmărean preluau de la grupări specializate în furturi de utilaje agricole care acționau în diferite țări din Europa astfel de utilaje, în special tractoare foarte scumpe pe care le introduceau în România, transportul fiind efectuat cu autovehicule de mare capacitate (TIR-uri) și le valorificau apoi sub prețul lor real, fie direct, fie prin intermediari, către persoane care le utilizau în agricultură.