Forța Dreptei: Pensiile speciale, prelungite cu 40 de ani. O sfidare la adresa pensionarilor cinstiți
Președintele Forța Dreptei Satu Mare, Ștefan Csordaș, critică legea votată de PSD și PNL despre care spune că nu face altceva decât să prelungească cu încă 40 de ani sistemul pensiilor speciale. Csordaș spune că legea, practic, sfidează pensionarii cinstiți, cei care primesc pensii pe baza contributivității la sistemul social. Pentru a remedia situația, Forța Dreptei va iniția o campanie națională de strângere de semnături pentru modificarea Constituției.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, președintele Forța Dreptei Satu Mare, Ștefan Csordaș, anunță că partidul său va începe o campanie națională de strângere de semnături pentru modificarea constituției, astfel încât dreptul la pensie să fie stabilit doar prin respectarea principiului contributivității, fără alte excepții sau privilegii. Anunțul vine după ce parlamentarii PSD și PNL au votat un proiect de modificare a sistemului de pensii speciale prin care acestea au fost prelungite pentru încă 40 de ani. Șeful Forța Dreptei spune că legea votată de social democrați și liberali nu este nimic altceva decât o sfidare la adresa pensionarilor cinstiți.
„Noua lege votată de PSD și PNL este o sfidare și mai mare la adresa pensionarilor cinstiți din România pentru că prelungește pensiile speciale încă 40 de ani, de acum înainte, până în 2062.În aceste condiții, partidul Forța Dreptei a decis să inițieze o campanie națională pentru strângerea de semnături pentru modificarea Constituției astfel încât dreptul la pensie să fie stabilit doar prin respectarea principiului contributivității, fără excepții și alte privilegii. La contribuție egală, pensie egală pentru toți românii!”, a precizat Ștefan Csordaș în postarea sa pe contul personal.
Camera Deputaților a adoptat luni, forma finală a legii pensiilor speciale, după ce comisiile de specialitate au pus proiectul în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Noua forma a legii care reglementează pensiile speciale introduce o impozitare progresivă de la 10-20% dar menține pensiile mari pentru magistrați.
Toate partidele de opoziție au criticat noua formă a legii despre care au spus că nu va reduce decalajele între cei care primes pensii pe bază de contributivitate și cei cu pensii „speciale”. Potrivit ultimelor date, pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual.
La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, mai mult de jumătate, adică 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest caz este de 21.583 de lei, potrivit datelor publice.
De pensii de serviciu beneficiază și membrii Corpului diplomatic şi consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor și personal al Curții de Conturi.
În categoria pensiilor speciale, adică cele primite în baza unor legi speciale, sunt încadrate în discursul public și pensiile militare. Acestea din urmă reprezintă grosul, adică în jur de 180.000. Aici intră pensiile celor care au lucrat la MAI, MApN și SRI și sunt plătite de casele de pensii ale acestora. Defalcată, situația arată astfel: la nivelul MAI sunt 97.000 de beneficiari, care costă anual 5,2 miliarde de lei, la nivelul MApN sunt în jur de 78.000 de beneficiari, în vreme ce în jur de 5.700 provin din SRI, SIE si STS. La nivelul anului trecut costul cu pensiile acestora era în jur de 4 miliarde de lei.