Filmările șoferilor, probe pentru polițiști. Proiectul, depus la Parlament
Proiectul care le-ar putea da posibilitarea celor care filmează în trafic încălcări ale legii să sesizeze Poliția a fost depus la Paralment. Inițiatorul spune că schimbările vor da nu doar un instrument suplimentar polițiștilor, ci vor crește și gradul de civism.
Un proiect de modificare a Legii privind circulația pe drumurile publice a fost depus la Parlament. Inițiatorul, deputatul Mihai Botez, spune că schimbările ar putea ajuta la creșterea gradului de civism. Polițiștii vor avea un instrument în plus pentru a sancționa încălcarea legislației.
Concret, deputatul a propus ca cei care surprind, cu ajutorul camerelor de bord sau a altor dispozitive, încălcări ale Codului Rutier, să poată depune sesizări la Poliție.
“Astăzi am depus un proiect legislativ care dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții și pe baza probelor video trimise de participanții la trafic. Probele ar trebui incărcate pe un site al Poliției însoțite de o declarație pe proprie răspundere a celui care face sesizarea, care dacă declară în fals poate de asemenea primi amendă,” a spus deputatul.
În motivarea proiectului, Botez amintește de frecventele încălcări surprinse de camerele de bord. Starea proastă a infrastructurii, supraaglomerarea dar și nerespectarea regulilor sunt indeficate ca principalele cauze ale accidentelor. În aceste condiții, spune deputatul, tot mai mulți șoferi și-au montat camere de bord, pentru a se asigura că vor avea dovezi în momentul producerii unui accident.
Legislația nu ține pasul cu tehnologia.
Dar în timp ce șoferii au ținut pasul cu tehnologia, legislația a rămas deficitară, preciza Mihai Botez.
În 2017 pe șoselele din România și-au pierdut viața 1913 persoane.
Ce se schimbă
Noile prevederi ar putea schimba situația. Le va da posibilitatea celor care înregistrează încălcări ale Codului rutier să sesizeze Poliția. Filmările vor putea fi utilizate drept dovezi.
“Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției,” se arată într-unul dintre articolele care urmează să fie modificate.
Proiectul urmează să fie dezbătut de comisiile de specialitate în primele trei luni ale anului viitor, precizează inițiatorul.
Doamne ajută!
View CommentSper să treacă de majoritatea malefică psd-alde!