Festivalul Regional de Teatru pentru Tineri „Serile Teatrului Tânăr”, o reușită de excepție la Carei
Vineri, 23 septembrie 2016, s-a încheiat prima ediţie a Festivalului Regional de Teatru pentru Tineri „Serile Teatrului Tânăr”, cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară” prezentat de trupa M.E.E.M., de la Centrul Cultural Carei. Tot vineri a mai urcat pe scena teatrului din Carei şi trupa „Kristályszemek” din Satu Mare, care a pus în scenă spectacolul „Good Game Well Played!”.
Festivalul a adus în faţa careienilor trupe formate din elevi de gimnaziu şi liceu care au încercat să impresioneze publicul prin talentul şi energia specifice vârstei.
Marţi seara au urcat pe scenă trupele „Trupa fără nume” de la Liceul Teoretic Carei cu spectacolul „Expresul de noapte”, adaptare după Slawomir Mrozek şi trupa Trupa „Dömdödöm” de la Centrul Cultural Carei, care a prezentat spectacolul „Vacskamati négyszögletűje”, adaptare în limba maghiară după romanul „A négyszögletű kerek erdő” de Lázár Ervin. Spectacolul trupei „ARTTIS” din Satu Mare a fost anulat din motive de boală.
Toţi cei care şi-au făcut timp să vină miercuri la teatru, au putut urmări trupa „Teatrul pentru copii” din Oradea, care a prezentat spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, Trupa fără nume” de la Liceul Teoretic Carei cu sceneta comică „Nervi”, adaptare după Ion Băieşu şi trupa M.E.E.M. de la Centrul Cultural Carei, care a expus în faţa publicului o viziune originală în ce priveşte universul oniric prin intermediul unui exerciţiu „fizic-vizual.”
Ziua de joi a adus în faţa careienilor alte două reprezentaţii: „Micul prinţ”, prezentat de Trupa „Re-Open Theatre” din Beiuş şi „A fülemile”, comedie în limba maghiară cu inspiraţie din folclor, adaptare după poezia lui Arany János, pusă în scenă de trupa „Dömdödöm” de la Centrul Cultural Carei.
Timp de cinci zile, din 19 pană în 23 septembrie, în cadrul festivalului de teatru, pe scena teatrului careian au urcat şapte trupe care au prezentat unsprezece spectacole, în limbile română şi maghiară, de diverse genuri: comedie, dramă, tragicomedie, teatru absurd, teatru fizic şi pantomimă. Au participat 140 de tineri, din care 45 sunt elevi care frecventează cele două cercuri de teatru amator din cadrul Centrului Cultural Carei, coordonate de Szolomájer Tímea şi Adrian Ştefănuţi.
Festivalul şi-a propus crearea unei oportunităţi de întâlnire şi comunicare între tineri pasionaţi de teatru, din localităţi diferite, cu scopul de a realiza un schimb de idei, emoţii şi energie prin intermediul acestei lumi magice pe care o oferă teatrul.
Coordonatorul festivalului, Adrian Ştefănuţi aduce mulţumiri colegilor de la Centrul Cultural Carei, Direcţia de Cultură Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, Muzeul Municipal Carei, colegei Szolomájer Tímea, voluntarilor, reprezentanţilor massmedia, invitaţilor, tuturor celor care au sprijinit buna desfăşurare a evenimentului şi nu în ultimul rând publicului.