FENOMEN. 10% dintre copiii din municipiul Satu Mare au probleme în dezvoltare
Un copil din zece are întârzieri în dezvoltare, susțin psihologii sătmăreni! De altfel, numărul copiilor cu aceste probleme s-a DUBLAT în ultimii doi ani, de la 191 în 2015 la 359 în 2016.
Acestea sunt rezultatele unei acțiuni de monitorizare și identificarea a copiilor cu astfel de probleme desfășurate în 20 de grădinițe și nouă școli din Satu Mare.
Acțiunile se desfășoară în cadrul unui proiect iniţiat şi derulat de Centrul “Scheffler János”. Scopul principal este de a ajunge la copiii care trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare în anumite domenii.
“Dacă aceşti copii rămân nedescoperiţi, ei se pot distanţa de colegii lor de vârstă, iar mai târziu pot avea o deficienţă în comunicare, în integrarea în comunităţi, pot trăi chiar o excludere din societate”, spun specialiștii.
Pentru ajutorarea lor, terapeuţii centrului au luat contactul cu instituţiile, persoanele – educatoare, medici de familie care se întâlnesc zilnic cu copii. Specialiștii i-au informat despre simptome marker şi terapiile care pot ajuta în dezvoltare, momentul cel mai important fiind cel al deciziei, dacă copilul prezintă simptome şi trebuie trimis fără aşteptare la o evaluare.
Centrul condus de Surorile de Caritate Sf. Vicenţiu de Satu Mare doreşte ca şi în viitor să iniţieze programe, care să privească copii cu deficienţe sau întârzieri în dezvoltare din regiune, să le ofere din timp sprijinul necesar pentru o dezvoltare completă.