Farmaciștii anunță că nu au de unde să aducă măști. Au apărut și speculanții
Printr-un comunicat de presă, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România a precizat că nu mai au de unde să aducă măști din țară, având în vedere că producătorii sunt din China, iar producția se face prioritar pentru această țară. Farmaciștii precizează că cererea este mare la nivel internațional, au fost căutați furnizori suplimentari, dar nu poate fi vorba despre o producție suplimentara. Asta în timp ce, pe site-urile de profil, măștile au început să fie vândute tot mai scump.
Farmaciștii spun că nu mai au cum să aducă măști în România, având în vedere situația de la nivel internațional.
“Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie este prioritara pentru Republică Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie. Membrii ADRFR au căutat furnizori suplimentari pentru a acoperi cererea fără precedent de măşti de protecţie, dar din păcate producători specializaţi pe această nişă nu au suplinitori, prin urmare nu putem discuta despre o producţie suplimentară”, precizează ADRFR într-un comunicat citat de Adevărul.
Luni, mai mulți sătmăreni au confirmat și ei că cele mai multe farmacii au rămas fără măști. În plus, chiar și în perioada anterioară, odată decretată epidemia de gripă, prețul acestora fie s-a dublat, fie s-a triplat.
Sătmărenii au căutat măști de protecție, dar degeaba. Pe net, prețurile au crescut de câteva ori
Dar asta nici nu se compară cu noile prețuri la măști care apar pe site-urile de vânzări, unde speculanții au ajuns să vândă o mască care înainte costa câțiva bani, la prețuri chiar și de peste 10 lei.
O reacție în acest sens a venit de la Raed Arafat. Șeful DSU a vorbit despre „un comportament extrem de deviat” al companiilor care vând astfel de produse, susţinând că autorităţile fac eforturi pentru aprovizionare şi că lipsa măştilor sanitare este o problemă la nivel mondial.
Autoritățile din România nu au anunțat încă măsuri pentru a combate specula.
O situație similară s-a înregistrat în Italia. Presa din peninsulă a titrat că unitățile comerciale vor fi verificate de polițiști, iar marfa va fi confiscată dacă se confirmă faptul că produsele de protecție au fost stocate pentru a face speculă.