FOTO. Fără precedent! Prima grevă din istoria Ministerului de Interne, la Satu Mare
Funcționarii publici și personalul contractual din Arhivele Naționale ale României se pare că au ajuns la capătul răbdării și au luat o decizie finală privind declanșarea grevei. Astfel, astăzi, 4 noiembrie 2024, între orele 12.00-14.00, funcționarii din județul Satu Mare au intrat în GREVĂ DE AVERTISMENT care este şi prima din istoria Arhivelor Naţionale ale României şi din istoria Ministerului Afacerilor Interne.
În cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările corpului profesional, se va declanşa GREVA GENERALA, începând cu data de 11 noiembrie 2024! Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central.
Redăm mai jos mesajul greviștilor: ”Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central. Subliniem că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă! Totodată, nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu urmări catastrofale pentru o societate democratică: nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, scăderea capacităţii instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Naţional. Practic, funcţionarea unei societăţi democratice, nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale Romaniei!
Mai mult decât atât, statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiţii de păstrare și de conservare, care să le facă accesibile şi peste cinci secole, iar angajaţilor trebuie să le garanteze aplicarea principiilor constituţionale ale egalităţii de tratament între toţi salariaţii şi să evite discriminarea acestora. Inechitățile și discriminarea salarială, lipsa acută de personal și condițiile precare de muncă au dus la plecări masive din Arhivele Naționale, personalul îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect, care respectă principiul ” la muncă egală, salariu egal”. Dacă demisiile vor persista în Arhivele Naționale, în majoritatea structurilor județene se va pune lacătul pe ușă! Domnilor Guvernanți, avem încredere că vă veți îndrepta atenția spre una dintre cele mai importante instituții din România, care gestionează 343.334 m.l. de documente create începând cu anul 1001!”
După ce, la începutul anului, li s-a promis că vor fi eliminate inechitățile și discriminările salariale de către viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, acesta s-a limitat la trimiterea unui punct de vedere către Parlament, informează Sindicatul Europol.
Acesta a fost prezentat ca amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG 128/2023, care vizează unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară și în care se recunoaște existența discriminărilor salariale dintre angajații din structurile județene ale Arhivelor Naționale și cei din structura centrală.
Este important de precizat că, încă din luna decembrie 2023, când a fost pus în transparență proiectul de OUG 128, adoptat în 28.12.2023, alte categorii socioprofesionale au fost susținute de către miniștrii lor în demersurile de egalizare a salariilor acolo unde existau inechități și discriminări. În schimb, Cătălin Predoiu și conducerea MAI nu au făcut nimic pentru a rezolva problema colegilor din Arhivele Naționale.
De asemenea, deși România este codașa Europei în privința procentului angajaților acoperiți de un contract/acord colectiv și există o solicitare fermă din partea Comisiei Europene pentru statele membre de a crește numărul de contracte/acorduri colective înregistrate, la nivelul MAI sunt încălcate chiar aceste norme elementare, statuate în convențiile Organizației Internaționale a Muncii privind dialogul social și negocierea colectivă.
Astfel, în luna mai 2024, Sindicatul EUROPOL a solicitat inițierea negocierii colective pentru funcționarii publici și personalul contractual. Ulterior demarării negocierilor, am constatat cu surprindere că MAI și conducerea Arhivelor Naționale desconsideră efectiv normele de sănătate și securitate în muncă, punând în pericol angajații din Arhivele Naționale. Acesta este și motivul pentru care Sindicatul Europol a declanșat conflictul colectiv la finalul lunii august 2024.
Motivul principal pentru care nu a fost semnat acordul și contractul colectiv de către conducerea Arhivelor Naționale a fost refuzul de a documenta condițiile precare de la locurile de muncă și de a aloca un procent de 5% din bugetul instituției pentru a elimina riscurile la adresa sănătății angajaților. Justificarea neoficială pentru acest refuz este faptul că cei din conducerea MAI nu vor să deschidă o „cutie a Pandorei” în ceea ce privește documentarea condițiilor mizerabile în care acești angajați își desfășoară activitatea, încălcând toate normele de sănătate și securitate în muncă, dar și normele sanitare din spațiile în care își desfășoară activitatea.
Procentul de 5% s-ar traduce prin alocarea unei sume de aprox. 10 lei/zi pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei aprox 400 de angajați care lucrează în condiții mizere. Așa se explică disprețul manifestat de Predoiu față de angajații Arhivelor Naționale, mai informează Sindicatul Europol.
Demisia și fuga in mediul privat,sa vada acolo salarii de mizerie, sunt locuri de munca arhisuficiente pentru toți bugetarii nemulțumiți de salariile de mizerie 7000-10000 lei net !
View Commentdomnule don, te rog sa adaugi si conditiile mizere. nu doar salariile mizere.
View Comment