FĂRĂ PRECEDENT. De ce pleacă pe capete polițiștii din Inspectoratul Județean de Poliție
Asistăm la cea mai mare ”hemoragie” de subofițeri și ofițeri cu experiență din ultimii 25 de ani la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție. Au confirmat-o chiar specialiștii din cadrul Serviciului Resurse Umane și de inspectorul șef al Poliției Satu Mare, Sorin Daniel Stan.
PresaSM.ro a dorit să afle punctul de vedere și al proaspeților pensionați, persoane în vârstă de doar 48-50 de ani, care aveau încă multe de spus în activitatea de polițiști.
Fostul șef al Serviciului Investigații Criminale din cadrul Inspctoratului Județean de Poliție, Marius Gânță, este unul dintre cele mai bune exemple. Acesta a declarat că a ales să se pensioneze în încercarea de a obține o pensie la același nivel cu salariul pe care îl încasa. Constrâns de perspectiva de ”a pierde acest tren”, în condițiile în care zvonurile ar fi indicat o reducere a cuantumului de pensie.
”Începând cu anul trecut, de când s-a lansat pe piață zvonul că este iminentă modificarea anumitor termeni din lege au plecat foarte mulți profesioniști, Fiecare și-a făcut calculul și a apreciat că după un sfert de viață sau chiar jumătate de viață în slujbă cetățeanului, în meseria de polițist, este timpul să încerce și altceva. Sau, pur și simplu, să își vadă de pensie. Este regretabil că a trebuit să apară o lege de acest gen. Din punctul meu de vedere, de-a lungul timpul ar fi trebuit ca Ministerul să se gândească la un mod de a ne impulsiona, de a ne răsplăti, într-un fel, material, eforturile pe care noi le depunem ca și polițiști. Legea a fost foarte profitabilă”, a spus Marius Gânță pentru PresaSM.ro.
Marius Gânță recunoaște – nonșalant – că nu este tocmai corect să te duci în pensie cu sută la sută din cuantumul veniturilor ca și polițist activ, dar a precizat că nimeni nu și-ar fi permis să piardă această posibilitate.
”Din punctul meu de vedere, nu a fost corect să mergi cu aproape sută la sută pensie, dar, una peste alta, este lege. Fiecare, cum spuneam, și-a făcut calculele. Gândindu-mă în perpectivă, am ales să mă retrag din activitatea profesională și să mă dedic activității sindicale, pe ideea în sine a existenței unui sidnicat să încercăm să corectăm anumite greșeli pe care le fac anumiți factori de decizie și să asigurăm pe cât putem un cadru cât mai bun și condiții cât mai bune de lucru colegilor noștri”, a mai spus Marius Gânță.