Moartea digitală și cimitirul virtual, un alt fel de „lumea de dincolo”
Înainte de sfârșitul acestui secol, Facebook va deveni cel mai mare cimitir virtual, anunță un statistician de la Universitatea din Massachusetts citat de cotidianul The Daily Mail. Potrivit lui Hachem Sadikki, până în 2098, numărul conturilor ce aparțin persoanelor decedate îl va depăși cu mult pe cel al persoanelor aflate încă în viață. Cercetătorul arată că în condițiile actuale, având în vedere că rata celor care își crează conturi de Facebook încetinește și dacă compania nu își schimbă politica cu privire la profilele deținute de persoanele decedate, rețeaua de socializare s-ar putea transforma în cel mai mare cimitir virtual.
În prezent, pentru a gestiona problema conturilor ce aparțin persoanelor decedate, rețeaua de socializare oferă o posibilitatea de a numi un tutore care să se ocupe de profilul celui care a murit. Compania s-a confruntat totuși cu probleme având în vedere că unele persoane care au încetat din viață primeau felicitări cu ocazia zilelor de naștere, care erau și anunțate prietenilor din rețea. În prezent, cei care administrează conturile persoanelor decedate au cerut companiei mai multe drepturi asupra profilelor persoanelor iubite.
Problema ridicată de statistician nu este deloc singulară și nu ține doar de Facebook. Toate rețelele se confruntă cu aceleași dificultăți în ceea ce privește gestionarea datelor persoanelor decedate. Mai mult, au apărut și platforme care se ocupă exclusiv de problema „morții digitale.” Ele oferă posibilitatea clientului de a decide încă din timpul vieții cum vrea să îi fie gestionată informația stocată pe rețelele de socializare. O persoană poate încă din timpul vieții să își creeze un mesaj de adio pentru cei apropiați și poate înregistra postări care să fie trimise către destinatari, cu mult după momentul morții, atâta timp cât numește în testamentul digital un tutore legal al contului.