Facebook, cea mai mare pană de până acum. Ce a spus compania
Facebook a suferit cea mai mare pană de până acum, relatează jurnaliștii străini. Până la această oră, compania nu a oferit explicații cu privire la ce s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri.
Facebook s-a confuntat cu cea mai mare disfuncționalitate de până acum. Ultima dată când rețeaua de socializare a avut probleme de o asemenea anvergură a fost în 2008, dar atunci platforma număra doar 150 de milioane de utilizatori, față de cei peste două miliarde pe care îi are astăzi.
Și nu doar Facebook a avut probleme și celelalte platforme ale companiei s-au confruntat cu dificultăți. Utilizatorii Instagram și Whatsapp s-au plâns și ei că nu pot distribui, posta sau trimite mesaje.
Problemele au fost generalizate, iar la ora 20:00, ora locală, disfuncționalități erau raportate de majoritatea țărilor în care rețeaua de socializare este prezentă.
Nu a fost vorba despre un atac DDoS
În ceea ce privește motivele pentru pană, compania a fost nevoită să apeleze inclusiv la rivalii de la Twitter pentru a-și face mesajele auzite, și pentru a calma spiritele. Zvonuri au început să fie răspândite cu privire la un eventual atac de tip DDoS. Echipa tehnică a reacționat rapid și a precizat că nu este vorba despre un atac.
„Suntem la curent cu fapul că există probleme în accesarea aplicațiilor din familia Facebook. Lucrăm pentru rezolvarea cât mai rapidă a disfuncționalităților,” se arată în mesajul transmis de cei din echipa tehnică a Facebook.
We're focused on working to resolve the issue as soon as possible, but can confirm that the issue is not related to a DDoS attack.
— Facebook (@Facebook) March 13, 2019
Pentru cei care nu s-au putut loga la conturi, Facebook a transmis un mesaj cu privire la acțiuni de mentenanță.
Și în România, disfuncționalitățile au durat mai multe ore, începând cu 18:30, când au început să apară primele informări cu privire la faptul că nu se pot realiza postări, trimite mesaje sau comenta. Nu au fost afectate doar variantele de desktop ale aplicației, ci și cele pentru dispozitive mobile, indiferent de programul de operare.
Nu toți utilizatorii au fost afectați. Spre frustrarea celor care nici nu își puteau accesa conturile, alții au reușit nu doar să se logheze la platformă, ci și să posteze.
Glume, speculații și milioane de mesaje
Platformele care monitorizează funcționalitatea rețelelelor de socializare s-au umplut cu milioane de mesaje venite de la utilizatori. Unii au fost nervoși pentru că nu putea folosi nici aplicațiile pentru activități legate de serviciu, iar cei mai mulți s-au arătat obișnuiți să își ia toate informațiile de pe rețelele de socializare.
În acest contetxt, nu e de mirare că au început să apară speculațiile, de la un eventual atac coordonat de ruși, la implicarea serviciilor secrete, ba cele americane, ba cele din alte state naționale care au legături cu SUA.
Și bancurile au fost la ordinea zilei, în timp ce utilizatorii care nu puteau folosi rețeaua au început să discute între ei pe formurile altor platforme.
Utilizatorii Twitter au părut cei mai încântați, sugerând că rețeaua pe care o preferă ei este mult mai stabilă.
Cei din Statele Unite au părut și cei mai „conspiraționiști” utilizatori, ba chiar au mers atât de departe încât să spună că sigur se întâmplă ceva în lume și politicienii nu vor ca populația să fie informată. Răspunsurile nu au ezitat să apară, cu zeci de utilizatori reamintind adepților teoriei conspirației că internetul încă funcționează, la fel și marile site-uri de știri și oricând pot deschide televizoarele pe canalele de știri.
Nu puțini au fost cei care au punctat faptul că multitudinea de mesaje arată gradul de dependență la care s-a ajuns. Unii au punctat faptul că s-ar putea ajunge chiar la situații periculoase dacă ar fi compromise internetul și platformele de socializare.