EXCLUSIVITATE. Poziția Electrolux cu privire la greva din Satu Mare: ”vom ajunge la o înțelegere finală”
Reporterii PresaSM au solicitat un punct de vedere din partea conducerii Electrolux Satu Mare cu privire la conflictul de muncă care durează deja de o săptămână. Publicăm, integral, punctul de vedere remis pentru PresaSM de către Departamentul de Relații Publice al Electrolux:
”Au fost propagate o serie de informații referitoare la procesul de negociere a contractului colectiv de muncă cu organizația sindicală, care nu reflectă în totalitate situația prezentă.
Compania a propus atât creșterea salariului (de bază), cât și un beneficiu adițional sub forma unui bonus de prezență, depășind semnificativ rata inflației din Romania, alături de o asigurare medicală privată de sănătate, în scopul creșterii calității vieții angajaților Electrolux. Considerăm că rata mică de fluctuație a personalului permanent din Satu Mare, sub 5% în 2018, este un argument în plus că Electrolux este un angajator atractiv.
În condițiile în care procesul de negociere cu organizația sindicală privind condițiile contractului colectiv de muncă este în derulare, preferăm să nu furnizam alte detalii. Suntem încrezători că părțile implicate acționează responsabil pentru a asigura bunăstarea și satisfacția angajaților, precum și dezvoltarea durabilă a fabricii de la Satu Mare și că vom ajunge curând la o înțelegere finală”.
O parte dintre salariații Electrolux sunt în grevă de cinci zile. Aceștia, împreună cu liderii de sindicat s-au adunat vineri dimineața în fața fabricii și au reiterat faptul că nu vor reîncepe producția până când nu le vor fi oferite majorările salariale.
Și ultimele negocieri cu cei din conducerea companiei au eșuat. Sindicaliștii și salariații nu vrut să accepte oferta acestora.
O întâlnire va avea loc în cursul zilei cu Prefectul județului și conducerea ITM. Sorin Faur, liderul Sindicatului “Samus”, a spus că va solicita verificări de la ITM să vadă dacă compania respectă legislația în ceea ce privește acordarea tichetelor de masă.
Sindicaliștii spun că angajații nu au primit tichetele de masă pentru luna februarie, doar cele din ianuarie. Pentru asta, spun liderii de sindicat, vor sesiza Inspecția Muncii.
Angajații au solicitat creșterea cu doi lei a sumei cu care sunt plătiți pe oră. Potrivit liderilor de sindicat, asta înseamnă o cheltuială de aproximativ trei euro în plus pe zi pentru fiecare salariat. Conducerea companiei a oferit 1 euro, au spus cei de la sindicat.
Sindicaliștii au dat citire și mesajelor pe care le-au primit de la colegii din țară.
Dar de introducerea în salariu a sumelor compensatorii acordate în urma „ghidușiei” guvernului PSD cu trecerea la angajat a unor contribuții la buget (ianuarie 2018) nu s-au gândit domnii sindicaliști? Abia pe urmă ar fi trebuit pusă problema creșterilor salariale astfel încât să nu fie diminuat câștigul net al salariaților. Mă așteptam la date statistice, o analiză a impactului asupra profitului societății în cazul unor creșteri salariale. Un exemplu: în urma trecerii contribuțiilor la angajat, sumele plătite de societate către bugetul de stat au fost diminuate. Are sindicatul o situație privind impactul acestei măsuri asupra profitului societății?! În condițiile creșterii salariului mediu brut la nivel național (element decisiv în calculul pensiei) poate să prezinte sindicatul o situație din care să rezulte care ar fi diferența între raportul salariu brut angajat/salariu mediu brut în situația actuală (cu compensare neinclusă în salariu) față de situația în care compensația ar fi inclusă în salariu și acesta menținut la un nivel care să nu afecteze câștigul lunar net? Prin ce studiu sau analiză au ajuns la concluzia că este necesară o creștere a salariului cu 2 lei/oră?
View Comment