EXCLUSIV! POLUARE foarte GRAVĂ ținută la STRICT SECRET în județ! Nicio instituție nu vorbește, iar medicii sunt SPERIAȚI
ZECI de MII de sătmăreni suferă – fără să știe și fără să fie informați – de pe urma unei forme grave de poluare a apei potabile! Informația – aflată pe surse de redacția PresaSM.ro – nu a fost confirmată oficial de nicio instituție. Totul este ținut la STRICT SECRET, cu toate că jurnaliștii le-au pus la dispoziție date concrete. Care trebuiau doar confirmate sau infirmate.
Concret, în județul Satu Mare o mare parte din apa subterană este poluată cu nitrați, iar aproape o jumătate din suprafața județului e vulnerabilă la poluarea cu nitrați.
Conducerea Sistemului de Gospodărire al Apelor Satu Mare spune că nu are în competență monitorizarea poluării cu nitriți și nitrați! Nimic mai FALS, în condițiile în care tocmai Administrația Națională ”Apele Române” a stabilit o hartă – potrivit obligațiilor legale ce le revin – cu zonele poluate cu nitriți și nitrați.
Direcția de Sănătate Publică este la cotă de avarie. Din cei 140 de angajați care erau la nivelul anului 1990, acum mai sunt 56. Cu tot cu femeia de servici! Deci, nu au specialiști care să poată monitoriza acest fenomen extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor!
”În mediul rural în localități care nu dețin un sistem central de alimentare cu apă și care utilizează sursele locale de apă, în special fântâni, au fost constatate probe de apă de fântână cu depășiri ale limitei maxim admise pentru nitrați de 50mg/l. Apa de băut poluată cu nitrați poate produce îmbolnăviri la sugari (copii de vârsta 0-1 an) prin methemoglobinemie sau intoxicație acută cu nitrați”, scrie negru pe alb într-un document oficial despre ”calitatea” apelor subterane din județul Satu Mare!
Zonele cele mai POLUATE: Săuca-Silvaș, Medieșu Aurit, Apa, Porumbești, Livada, Lazuri, Săcășeni, Cidreag și Carei.
Din câte se pare, vina se împarte între autorităţile actuale, care n-au extins suficient reţeaua de canalizare, factorii de decizie de dinainte de ’90, care au preferat o agricultură intensivă, pe bază de azot. Mai sunt apoi ţăranii, care depozitează la întâmplare dejecţiile de animale şi proprietarii de locuinţe care şi-au instalat fose septice neimpermeabile. Îndepărtarea nitraţilor din apă e un proces complicat şi costisitor.
În schimb, medicii avertizează, sub protecția anonimatului, bineînțeles, asupra problemelor foarte mari generate de acest tip de poluare.
”Copiii care consumă cantităţi mari de azot în apă sunt predispuşi să se <<înălbăstrească>>, având probleme respiratorii din cauza circulaţiei inadecvate a oxigenului prin sânge. Acidul stomacal al unui copil nu este la fel de rezistent ca şi al unui adult sau copil mai mare. Combinându-se cu hemoglobina, aceştia formează methemoglobina, care este incapabilă să fixeze şi să transporte oxigenul de la plămâni către ţesuturi, ceea ce duce la anoxie, manifestată prin cianoză, asfixie şi chiar deces”, spun specialiștii în domeniu, sub protecția anonimatului!
Ce sunt nitriții și nitrații
Unii dintre cei mai întâlniți poluanți ai apelor, atât cele de suprafață cât și cele subterane, sunt nitrații. Nitrații, alături de nitriți, sunt niște componenți naturali ai solului ce provin din mineralizarea substanțelor organice azotoase de origine vegetală și animală, sub acțiunea microorganismelor existente în sol. O parte din nitrați și nitriți este absorbită de rădăcinile plantelor și servește ca materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot, iar altă parte este antrenată de apele de suprafață sau de cele care se infiltrează în sol.
in satu mare se intimpla multe.incepind de la justitie pina ultima institutie.daca este vorba de nopotism atunci aici se pot intimpla multe.banii au miros.in satu mare sint foarte multe de rezolvat dar parca pe nimeni nu intereseaza. avem oameni care au raspunderea morala si civica sa isi indeplineasca obligatiile, dar nimic .acest articol nu este o surpriza este doar un anunt publicitar .restul neregulilor unde sint????????????????
View CommentNoi ne facem datoria față de societate cu vârf și îndesat! Verificați secțiunea Anchete de pe situl nostru! Să își facă și instituțiile abilitate ale statului român! Și acest material nu este unul publicitar! Nu ne subestimați munca! Întrebarea este de ce ”restul” nu s-au sesizat?!
View Commentpe mine nu ma mira ,oamenii de valoare sunt marginalizati de politicieni din tabere antagonice,pe etnii. totul e pe bază de rude,interese, si incompetente crase ca de ei sunt la modă acum. iar cine sa faca ordine e cel mai compromis,uitate la fata orasului satu mare si vezi ce om sfinteste locul de aici,asa ca nu ma mir .astept sa vad rodul schimbarii ce s-a produs politic. peste un an vom trai si vom mai vedea….
View CommentBUna.eu locuiesc in Silvas comuna Sauca …acum cativa ani s-a forat o fantana pt a se putea distribui apa in tot satul…cand sau luat mostra de apa a iesit cea mai buna apa din judet .pe urma s-au trezit cei de la apa serv ca ar vreas si ei sa distribuie apa la noi in sat si atunci au inceput sa aduca vorba de nitriti si nitrat.Articolul acesta mi se pare a fi in favoare „ApaServ” –
View CommentNu are nicio legătură cu Apaserv! PresaSM.ro a fost singurul site din județul Satu Mare care a criticat Apaserv. Citește aici…https://presasm.ro/salarii-revoltatoare-la-apaserv-se-castiga-mai-mult-decat-oriunde-judet/. Toate anchetele noastre se bazează pe informații REALE, ȘTIINȚIFICE, de neatacat! Înainte să faceți atacuri gratuite mai bine vă gândiți puțin! Sau citiți conținutul sitului!
View CommentDacă, după cum spuneți în cuprinsul articolului, ați pus la dispoziția instituțiilor date concrete (Totul este ținut la STRICT SECRET, cu toate că jurnaliștii le-au pus la dispoziție date concrete.) vă rog să publicați acele date. De asemenea, vă rog, să publicați lista instituțiilor cărora ați trimis acele date. Și, foarte important, vă rog, faceți public și instituțiile care au efectuat măsurătorile, data, locul, numele specialiștilor și la solicitarea cui au fost făcute măsurătorile. Mulțumesc.
View CommentDatele le-am publicat în material. De exemplu: ”au fost constatate probe de apă de fântână cu depășiri ale limitei maxim admise pentru nitrați de 50mg/l”. Instituțiile solicitate au fost SGA, DSP, APM! Măsurătorile au fost făcute – Nota Bene – de către SGA! Nu avem acces la secrete de servici, gen cine și ce pregătire a avut persoana care a făcut măsurătorile! Stimate domn, noi ne-am făcut treaba cu vârf și îndesat! Mai departe e treaba altora! Nu ne confundați! Noi nu suntem plătiți din bani publici și nu avem capacitatea și resursele investigative ale statului român! P.S: Iar noi nu suntem obligați să ne dezvăluim sursele! Altceva?!
View Comment