FOTO. Reședința principilor Transilvaniei, restaurată de o firmă din Satu Mare
O firmă din Satu Mare va reabilita reședința principilor Transilvaniei. Este vorba despre un contract de peste 21 de milioane de lei pentru consolidarea, conservarea și restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Euras S.R.L. este firma care va executa proiectului.
Unul dintre ambițioasele proiecte demarate de autoritățile din Alba Iulia în anul Centenarului se referă la consolidarea, conservarea și restaurarea Palatului Principilor. Este vorba despre un edificiul care datează din secolul al XV-lea. Și care a fost extins și modernizat pe durata secolelor XVI și XVII.
Palatul Princiar, în cronicile străine, a fost descris ca un edificiu foarte luxos, împodobit cu fresce și scări de marmură. Iar pentru o perioadă de 11 luni a servit și ca reședință pentru domnitorul Mihai Viteazul.
Clădirea a rămas singurul monument nerestaurat de categoria A din Cetatea Alba Carolina, iar autoritățile au întocmit un proiect de peste 21 de milioane de lei pentru consolidare. Execuția va fi realizată Euras S.R.L. Firma este parte a UNRMI fiind autorizată să execute lucrări de restaurare.
În urma cercetărilor efectuate la Palatul Principilor, după decopertarea pereților, s-au găsit fragmentele unor decorații vechi. Este vorba despre tencuieli decorative medievale și renascentiste, picturi baroce sau rococo, diverse ancadramente sculptate în piatră, de factură romană, romanică, gotică, renascentistă. A fost găsit inclusiv blazonul episcopului Francisc Várdai (1514-1524), precum și tencuieli de factură barocă.
Edificiul va beneficia de investiții in valoare totala de peste 21,7 milioane lei, alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020.
„Nu e cea mai mare valoare a fondurilor nerambursabile accesate de noi, insa e una dintre cele mai importante victorii ale administratiei locale,” a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în momentul în care a fost semnat contractul pentru reabilitare.
Alte obiective reabilitate de Euras S.R.L.
Printre obiectivele restaurate de firma din Satu Mare se numără și Dealul Cetăţii Deva, Ansamblului Maria Radna-Timișoara, Cetatea Feldioara și reabilitarea Băii Populare din Sibiu, printre altele.
Patronul Euras, Mircea Leţiu, este cunoscut sătmărenilor pentru relațiile sale cu Biserica Ortodoxă. El este cel care sponsorizează aducerea Luminii Sfinte la Satu Mare de sărbătorile pascale.