Efectul Schengen. Sunt așteptate creșteri de prețuri în imobiliare. Case mai scumpe în localitățile de graniță din Ungaria
Intrarea României în spațiul Schengen pe plan terestru ar putea avea efecte și pe piața imobiliară din zonele de graniță. Casele și terenurile din estul Ungariei au început să se scumpească încă de când am intrat în spațiul de liberă circulație cu frontierele maritime și aeriene. Chiar și așa, sunt mai ieftine decât cele de la noi. Mai mult decât atât, lipsa controalelor de la vamă îi va scuti pe rezidenți de cozile infernale. De la 1 ianuarie, va fi un moment bun pentru cei care vor să investească la vecini, titrează Digi24.
Estul Ungariei este o zonă defavorizată, cu puține locuri de muncă, astfel că multe dintre casele de aici au rămas goale și s-au vândut la prețuri avantajoase. Sătmărenii au profitat și ei de costurile scăzute, mai ales că la preț de apartament puteai să cumperi o casă într-un sat liniștit, aproape de graniță.
În schimb, planurile au cam fost date peste cap de pandemie, atunci când, din cauza cozilor de la vămi, românii care s-au mutat în Ungaria au început să își vândă proprietățile, pe măsură ce naveta devenea infernală. Acum, spun agenții imobiliari, vom asista la un fenomen invers, în care sătmărenii aflați în căutarea unei case vor profita de lipsa controalelor și de prețurile scăzute din localitățile limitrofe ale Ungariei.
Mulți dintre sătmărenii care au optat pentru localitățile limitrofe au ales Csengersima, în județul înfrățit Szabolcs-Szatmár-Bereg. Aici prețurile deja au crescut, iar locuințele disponibile sunt tot mai puține. Cu toate astea, de prețul unei case cu trei camere în Satu Mare, poți să îți cumperi o casă cu etaj, cu cinci camere, două băi, recent renovată. Costă în jur de 90.000 de euro. Pentru cei care nu sunt atât de pretențioși, o casă mai mică, de 98 de metri pătrați, care mai are nevoie de unele reparații, poate fi achiziționată la prețul de 38.000 de euro.
Pentru cei care pot să facă renovării în regie porprie, încă mai pot cumpăra proprietăți chiar și la 12.000 de euro. Dar sunt tot mai puține.
O altă localitate preferată de rezidenții sătmăreni este Vállaj, tot în județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Aici, o casă de 300 de metri pătrați costă doar puțin sub 30.000 de euro, chiar dacă mai trebuie investit în renovare. Tot în jur de 30.000 de euro costă și o casă în care vânzătorul spune că proprietarii se pot muta imediat. Parcela are 1.700 de metri pătrați, iar casa dispune de 140 mp locuibili și garaj. Vorbim de circa 50 km între centrul localității și centrul orașului Satu Mare. Practic, de banii cu care ar putea cumpăra un apartament modest în oraș, sătmărenii ar putea opta pentru o casă cu curte generoasă, peste graniță.
România va intra de la 1 ianuarie în spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Controlul documentelor se va face aleatoriu în primele șase luni de la aderare, după care, trecerea din România în Ungaria și Bulgaria se va face fără niciun control.
Iar piața imobiliară din estul Ungariei poate deveni și mai atractivă mai ales pentru sătmărenii care lucrează de acasă și nu sunt legați de naveta zilnică la serviciu. Astfel, prețurile caselor ar putea crește și în localitățile aflate la distanțe mai mari de municipiul Satu Mare, așa cum sunt