FOTO/VIDEO. Eclipsă de Soare la Satu Mare. Cea mai mare acoperire din țară
Eclipsă de Soare la Satu Mare. Sătmărenii au fost printre privilegiații care astăzi au putu urmări o eclipsă parțială de Soare. Eclipsa inelară de pe 10 iunie este prima din acest an.
În prima eclipsă de Soare din acest an, Soarele va fi blocat aproape complet de către Lună, pe cer să rămână vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul. Din păcate fenomenul de astăzi a putut fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică – regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei
În România, doar zona de nord a țării a putut fi observat fenomenul astronomic, dar cu o acoperire mică.
Eclipsă de Soare la Satu Mare: acoperire mică
Astronomii au precizat că acoperirea discului solar va fi una mică. Acoperirea maximă s-a produs în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.
La Satu Mare, pe fondul unui cer mai mult senin, astronomii de ocazie au putut urmări eclipsa parțială, chiar dacă acoperirea nu a fost una spectaculoasă. În jurul orei 13:30, discul solar putea fi observat, cu ochelari speciali, ca fiin ușor acoperit.
Ce este o eclipsă de Soare
O eclipsă de Soare (sau mai precis o ocultație solară) se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală.
Eclipsa totală de Soare
Eclipsa totală are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului.
Eclipsa inelară
Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare