Sătmărenii care încă mai au WC-urile în curte vor fi obligați să se racordeze la sistemele de canalizare. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare din partea Gărzii de Mediu, potrivit unui document transmis primăriilor din țară, intrat în posesia PresaSM.
Ministerul Dezvoltării a transmis o circulară către toate primăriile din țară. Potrivit acesteia, cetățenii sau persoanele juridice care încă mai au WC-ul în curtea casei sau în curtea instituției riscă amenzi ce pot ajunge până la 4.000 de lei, asta dacă nu se racordează la sistemele de canalizare sau nu dețin stații de epurare avansată.
„<<Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural>> Totodată, nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă” se arată în circulara transmisă primarilor, obținută de PresaSM.
Sarcina identificării cetățenilor și instituțiilor care încă nu au fost branșate, precum și transmiterea acestor informații celor de la Garda de Mediu le revine primarilor. În circulara ministerului Dezvoltării, edilii sunt rugați să îi „identifice” pe cei care încă nu s-au racordat la sistemul de canalizare.
„…vă adresăm rugămintea de a dispune identificarea gospodăriilor/persoanelor juridice neracordate la sistemul public de canalizare și informarea structurilor teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu, în vederea verificării modului de respectare a condițiilor de descărcare a apei uzate și luării măsurilor legale ce se impun,” se mai arată în textul transmis edililor din întreaga țară și obținut de PresaSM.
Tot în circulară se prevede și faptul că întreaga operațiune de identificare și transmitere a informațiilor trebuia finalizată până la începutul lunii în curs, în așa fel încât datele să fie raportate Instituției Prefectului la 1 martie 2019. Adresa a fost transmisă primăriilor la finalul lunii ianuarie, potrivit informațiilor PresaSM.
Ultimele cifre oficiale de la nivel central cu privire la gradul de racordare la sistemele de canalizare sunt din 2011, de la ultimul recensământ. Iar Satu Mare nu stătea bine la capitolul canalizare sau baie în casă. Potrivit rezultatelor, la nivelul județului, acum opt ani de zile, puțin peste 65% dintre gospodării aveau WC-ul în casă, iar 68,9% dintre locuințe figurau ca fiind racordate la sistemul public de canalizare.
Cel mai ridicat grad de racordare se întâlnea în mediul urban, în cele două municipii, Carei și Satu Mare, 89,3%, respectiv 94,9%. Satu Mare și Carei erau urmate în clasament de Negrești-Oaș și Tășnad, ambele cu procente de peste 70%. În schimb în Ardud și Livada, aproape jumătate din populație nu era, acum opt ani de zile, racordată la sistemul de canalizare.
Situația din cele două orașe este similară cu cea din comune. Aici, mai bine de jumătate dintre gospodării aveau încă WC-ul în curte (55.7%) și doar 50.2% erau racordate la sistemul de canalizare.
Datele sunt valabile doar pentru locuințe, nu și pentru instituții publice, printre care se numără și școlile.
În prezent, potrivit datelor ISJ, 40 de școli au în continuare WC-ul în curtea instituției.
De la recensământ și până astăzi, în județul Satu Mare au fost implementate mai multe proiecte de mare amploare pentru asigurarea aprovizionării cu apă potabilă și realizarea sistemelor de canalizare. Dar chiar și așa, branșarea cetățenilor nu a fost o poveste fără controverse și nu o dată liderii de proiect au ajuns să se plângă autorităților județene din cauza gradului mic de racordare.
În timp ce unii cetățeni s-au plâns că nu vor să dea bani pentru apa pe care până acum o extrăgeau gratuit din fântânile din curte, alții au spus că nu își permit costurile legate de brașare la sistemul de canalizare sau de furnizare a apei potabile.
Probleme au fost, așa cum arată și datele INS, în zonele rurale, acolo unde populația este îmbătrânită, iar cei mai mulți dintre locuitori sunt pensionari, care au precizat că nu au de unde să plătească brașarea și costurile legate de lucrările necesare. Pentru mulți vârstnici, unii având doar pensia de agricultor, sumele erau mult prea mari.
De cealaltă parte, liderii de proiect trebuiau să obțină procente ridicate de branșare, unul dintre criteriile de performanță impuse de proiect.
Faptul că lucrurile s-au îmbunătăți considerabil de la recensământul din 2011 este ilustrat de datele transmise Eurostat în 2017 . În România, aproximativ 27,2% dintre locuințe aveau WC-ul în curtea casei. Procentul este la jumătate față de cel înregistrat de Satu Mare în 2011, iar județul nostru nu a fost niciodată la coada clasamentului, ci, potrivit datelor recensământului, se afla peste media națională, deci cel mai probabil suntem sub cei 27% în 2018.
În ceea ce privește directiva transmisă de minister, oficialii de la București citează procedura de infringement declanșată împotriva României pentru o restanță încă din 2015. La ea s-ar putea adăuga încă una, tot legată de canalizare,. Până la finalul anului trecut și localitățile cu o populație de peste 2.000 de locuitori trebuiau să se conformeze directivelor europene cu privire la canalizare.
Guvern de rahat. Face tot posibilul să ne îndepărteze de Europa și, pentru că fondurile europene sunt veroficate de UE, nu încurajează accesarea fondurilor nerambursabile. Bani la buget nu au nici să se ca.e în centru dar, ca să se scape, trec răspunderea în sarcina primăriilor. 10 miliarde de euro a spus că vor fi pentru PNDL2. De unde?! Nu-i vorbă că și primarii, decât să acceseze fonduri europene pe care nu le prea pot fura, mai bine stau și se uită la lună. Și-au angajat toate rudele și obligațiile din campaniile electorale și nu au, în unele primării, mai mult de unu-doi angajați care au habar despre ce au de făcut. Și, iată cum a apărut o lege născută moartă. Cine va da amenzile respective?! Cum vor intra în curțile oamenilor? O bătaie de joc.
View Comment[…] Multi satmareni care locuiesc la case au WC afara, deoarece nu au avut conditiia financiara sa isi faca WC in casa, s-au ba din contra, nu au canalizari, iar acuma legea ii obliga sa nu mai aiba WC in curte deoarece amenziile sunt drastice, oare cu ce e de vina cetateanul roman?, Garzile de Mediu, vor da amenzii drastice de acuma inainte de pana la 4.000 de lei, relateaza https://www.presasm.ro. […]
View Commentfaceți canalizare si apoi veniți cu amenzi
View Comment