E LEGE! Lovitură grea pentru asistații social din județ
Așa-numita „lege împotriva lenei” a intrat în vigoare. Beneficiarii de ajutoare sociale, care refuză un loc de muncă, pot fi penalizați de autorități.
Așa-numita „lege împotriva lenei” a intrat în vigoare. Potrivit textului legii, beneficiarii de ajutor social, care refuză un job sau participarea la cursuri de formare profesionlă, își pot pierde indemnizațiile.
„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social,” se arată în textul legii.
Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari, de la toate partidele. Aceștia au motivat proiectul spunând că primarii au nevoie de pârghii pentru a putea combate lipsa forței de muncă.
Proiectul prevede și că primarii au obligația să întocmească planul de activități sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. Planul se aprobă prin dispoziție de primar și este afișat la sediul Primăriei. El cuprinde și repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfășurarea activităților sezoniere.
Cum se aplică noua lege
Practic, patronii pot solicita forță de muncă pentru desfășurarea activităților sezoniere. Ei se adresează primarului. În document precizează activitatea ce urmează a fi desfășurată, numărul de lucrători solicitați și perioada de desfășurare a activității sezoniere. Repartizarea activităților sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă de interes local. Remunerația și condițiile de muncă sunt stabilite prin negociere, prevede legea.
În timp ce politicienii au lăudat intrarea în vigoare a legii, proiectul a fost criticat de câteva dintre ONG-urile care activează în domeniul protecției sociale. Acestea au ridicat problema vulnerabilizării persoanelor defavorizate. Semne de întrebare au fost ridicate și legat de cine vor fi beneficiarii muncii prestate de asistați. ONG-urile au subliniat că piața locală e puternic politizată și cu salarii derizorii pentru munca de zilier.
Date statistice
Potrivit datelor oficiale, România are 6,5 milioane de persoane asistate social dar mai bine de jumătate dintre acestea sunt recipienți ai alocațiilor, adică sunt copii. 3,7 milioane de copii figurează pe listele autorităților române ca primind alocații. Lor li se adaugă alte 1,55 milioane de persoane cu dizabilități care primesc și ei alocații sau alte facilități. Cele două categorii de persoane reprezintă peste 80% din cei care, potrivit Ministerului Muncii primesc „ajutoare sociale”.
ONG-urile din domeniu au solicitat redefinirea termenului de asistat social, pentru o mai mare claritate.
La nivel național, doar aproximativ 250.000 de persoane primesc venitul minim garantat.