După ce i s-a pus cruce fabricii de zahăr din Carei, a urmat cea din Oradea! Agricultorii, spre faliment
După ce a fost închisă celebra Fabrică de Zahăr Carei, în urma unui scandal monstru la mijlocul anilor 2000, se pare că a venit rândul Fabricii de Zahăr din Oradea. De altfel, S.C. Zahărul Carei S.A. a făcut parte alături de SC Zahărul Oradea SA din grupul Cristal Diamant, având ca acţionari principali compania germană Pfeifer&Langen.
Astfel, Fabrica de zahăr Diamant din Oradea se va închide începând din această primăvară. Comitetul de conducere a luat decizia închiderii fabricii pe 29 decembrie, după ce negocierile purtate de patronatul Pfeifer&Langen cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Satu Mare, Bihor, Arad şi Timişoara pentru preluarea fabricii au eşuat.
În aceste condiții, cultivatorii de sfeclă din județul Satu Mare au primit lovitura finală. Nu vor mai avea unde să își desfacă produsele, iar cultivarea sfeclei de zahăr va deveni o activitate falimentară.
Reprezentanţii patronatului german au declarat la acea dată că fabrica de zahăr ca nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro.
Nota Redacției: Nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce au păzit ”bravii” angajați ai instituților abilitate. În special, la începutul anilor 2000, când au început privatizările în acest segment.
Fabrica de zahar din Carei a mers foarte bine, cu un randament bun.dar cei din Oradea au avut grija sa o inchida, chipurile ca merge bine cea din Oradea. Atatea fabrici cu rezultate minunate s-au inchis, pentru ca si noi am fost si suntem nepasatori.Autoritatile abilitate, au stat deoparte,indiferente, de ce? Ce sa faca agricultorii. Zootehnia este pe butuci, importam lapte de peste tot, ai nostri arunca laptele la purcei. Producatorii de culturi ce vor face cu productiile agricole, cum le vor valorifica, legumicultura deasemenea.
View CommentAcum ca s-a desfintat cota de productie in UE , ungurii repornesc cel putin 2 fabrici de zahar ……cum se face ca ei pot si se merita ???/
View CommentBine ca ” Nu ne vindem tara „.Dupa ce nemtii au pus pe butuci fabricile de zahar din Carei si Oradea si au acaparat piata de desfacere a acestora,mai vroiau sa-si scoata si banii „investiti” in ele,oferind „marinimos” preluarea fabricii.Inca o dovada ca multinationalele nu sint institutii de binefacere cu toate ca suna bine sloganurile de genul „crearea de noi locuri de munca” „dotarea fabricii cu utilaje ultramoderne” etc,etc…Toate suna ca si „cincinalul in patru ani si jumatete”.
View CommentCorectii:
View Comment1.poza cu ramasitele fabricii din Carei nu mai este actuala (asa a fost de cca.10 ani),intretimp cladirile de productie au fost demolate.
2.pretul sfeclei de zahar pe piata locala a fost de cca.30 Euro/tona.