DSVSA Satu Mare trage un semnal de alarmă: Nu cumpărați alimente din surse nesigure! Internetul, plin de oferte
DSVSA Satu Mare trage un semnal de alarmă cu privire la comerțul cu mâncare pe internet. Inclusiv pe rețelele de socializare, anunțurile cu privire la vânzarea, în special de carne de miel, ied sau porc, sunt în creștere, iar veterinarii spun că trebuie să fim cu ochii în patru și să nu cumpărăm alimente din surse nesigure.
În perioada 23.04.2024 – 30.04.2024, D.S.V.S.A. Satu Mare va demara o serie de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.
Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, prin inspectorii de specialitate, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, a intensificat controalele în toate unitățile de pe raza județului nostru, care procesează, prepară și comercializează sortimente de produse alimentare de origine animală și non animală.
Cu această ocazie DSVSA reamintește sătmărenilor și sfătuiește totodată toți consumatorii, să nu cumpere carne în carcasă, carne tranșată, produse din carne, din surse nesigure, de la vânzători ambulanți, tarabe/ standuri din piețe sau târguri.
Anunțurile prin care se aduce la cunoștința consumatorilor că se vând / sacrifică miei, iezi, porci și se comercializează cârnați, șuncă și alte produse alimentare de origine animală sau non animală – paste făinoase și prăjituri de casă – sunt tot mai dese pe paginile de socializare și sunt câteodată un real pericol pentru consumatori.
„O dată cu încălzirea vremii, Instituția noastră, recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol imens de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora”, mai spun cei de la DSVSA.
Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman, pot fi comercializate:
- Producătorii, transportatorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
- Transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare se v-a asigura temperatura şi igiena corespunzătoare;
- Ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
- Examenul ovoscopic poate fi efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi târguri;
- Ouăle cu coaja crapată sau lovită sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.