DREPTATE. Funcționarul care a învins sistemul politic din Satu Mare. După trei ani de procese!
Liviu Marta, un specialist cu studii în domeniul muzeal, a reușit să învingă în instanțele de judecată mașina politică de numit oameni ai partidului pe funcții de conducere în instituții publice. Acesta a fost îndepărtat din funcția de manager al Muzeului Județean, ocupată legal, prin concurs, dar a fost repus în funcție în cursul lunii mai 2018, după o luptă de trei ani prin instanțele de judecată.
Concret, în luna mai a anului 2015 s-a format o comisie la nivelul Consiliului Județean Satu Mare (condus la acea vreme de Adrian Ștef), prin care s-a evaluat activitatea fostului manager Liviu Marta. Cel mai interesant este faptul că arheologul Liviu Marta a primit nota 8,99 (!), deși avea nevoie de nota 9 pentru a prezenta un nou program de management în fruntea Muzeului Județean, potrivit garanţiilor conferite de OUG nr. 189/2008.
Mai exact, ”Art. (1) În cazul în care rezultatul evaluării finale prevăzute la articolul 37 alin. (2) este mai mare sau egal cu 9, managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerinţele caietului de obiective întocmit de autoritate”.
Și ca meniul să fie complet, judecătorii Curții de Apel Oradea consideră că lui Liviu Marta i s-ar fi îngrădit și dreptul de a contesta decizia comisiei de evaluare a activității sale de management.
”Curtea constată că prin maniera în care a fost efectuată evaluarea şi emise actele atacate (inclusiv prin inversarea ordinii cronologice fireşti de emitere a dispoziţiilor atacate) garanţiile prescrise de legiuitor au fost încălcate, fiind îngrădit dreptul reclamantului de a contesta nota obţinută şi de a-şi valorifica vocaţia la un nou contract de management”, se arată în decizia Curții de Apel Oradea.
Într-un final, Liviu Marta și-a căutat dreptatea în instanță. Și a găsit-o. Astfel, judecătorii Curții de Apel au hotărât că procesul de evaluare a fost incorect și a anulat decizia comisiei.
”Ca o consecinţă a celor constatate, se impune anularea Dispoziţiei nr. 122 din 29 mai 2015 prin care s-a constatat încetarea la termen a contractului de management, având în vedere că aceasta este emisă pe baza unei evaluări finale întocmite cu nerespectarea exigenţelor legale anterior reţinute. Pentru aceste considerente, văzând că motivele de nelegalitate anterior evocate atrag nulitatea actelor administrative atacate şi fac de prisos analiza celorlalte susţineri ale părţilor, va admite recursul şi rejudecând cauza va casa în parte hotărârea, va admite în parte acţiunea în sensul că va anula procesul-verbal al comisiei de evaluare nr. 11648/28.05.2015, Dispoziţia nr. 122/29.05.2015, Dispoziţia nr. 126/29.05.2015 şi va respinge cu neîntemeietate restul pretenţiilor”, se mai arată în soluția pe scurt a judecătorilor Curții de Apel Oradea.