Două localități din Satu Mare ar putea deveni stațiuni turistice, arată un document lansat în dezbatere publică de Ministerul Turismului. Este vorba despre orașul Tășnad, dar și comuna Vama. Pe listă se mai află și alte șapte localități, multe din județele din nord-vestul țării.
Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca staţiuni turistice de interes national, respectiv local.
Pe listă se află și două localități din județul Satu Mare. Este vorba despre orașul Tășnad, dar și comuna Vama.
Orașul Tășand ar putea deveni stațiune turistică de interes național, după ce în 2000 a primit aprobarea pentru stațiune turistică de interes local. În argumentarea lor, specialiștii de la ministerul Turismul spun că au făcut inclusiv vizite în teren, iar propunerea pentru modificarea statului a venit în urma analizelor făcute.
Printre obiectivele de vizitat se numără o serie de cinci monumente de clasa B: Biserica de lemn „Sf. Grigore Decapolitul”, amplasată în satul Sărăuad, construită în anul 1777, Biserica reformată, din oraşul Tăşnad, a fost construită în 1476, pe timpul regelui Matei Corvin, în stil arhitectural gotic târziu, Castelul Cserey – Ficher, a fost construit în anul 1771, în stil baroc, ca reşedinţă nobiliară, iar în prezent găzduieşte Muzeul Orăşenesc Tăşnad, cu colecţii de arheologie – istorie şi etnografie, ce prezintă elemente specifice culturii materiale şi spirituale locale.
Iar turiștii care ajung la Tășnad pot vizita și aşezarea “Zolta” – un sit arheologic datat din perioada neolitică, descoperit pe teritoriul satului aparţinător, Blaja și aşezarea „La Sere”, datată tot din neolitic, reprezentând Cultura Starcevo-Criş (tăbliţe de lut, cu formă patrulateră, incizate cu diverse simboluri, pandantive, material ceramic, chirpic diseminat etc), descoperită pe terasa vechiului curs al pârâului Cehal, în anul 1987.
„În localitatea Tășnad se pot practica: turismul balnear, turismul cultural, agroturismul, cicloturismul (există piste pentru biciclete), dar și turismul de vânătoare și pescuit sportiv, iar accesul în oraşul Tăşnad se poate realiza pe cale rutieră, feroviară sau aeriană”, argumentează specialiștii ministerului Turismului.
Dar cel mai mare atu al Tășnadului rămâne apa termală, iar faptul că zona a început să se dezvolte deja pe acest segment turistic.
„Datorită concentrării foarte mari de factori naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat etc), zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 1300 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 3 stele (din care cca 40% sunt de 3 stele), în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare fiind înregistrați cca 300.000 de turiști”, se mai arată în raport.
În prezent stațiunea turistică de interes local dispune de trei baze de tratament autorizate, amenajate pentru hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie, masoterapie, termoterapie, două ștranduri pentru agrement cu apă termominerală, din care unul are amenajate patru bazine exterioare, un Parc balnear, două terenuri de fotbal și de volei, un teren multifuncțional pe suprafață sintetică, pe care se organizează întreceri sportive și un teren sintetic pentru laptenis.
Iar o serie de evenimente promovate de autoritățile locale au contribuit și ele la decizia de a plasa Tășnadul pe lista celor de la minister.
„Alte puncte tari ale zonei sunt: existența evenimentelor culturale şi de tradiţie: Festivalul Interegional de muzică ușoară și folclor “Simbol”, luna mai; Festivalul Interjudețean de folclor “Dragu-mi-i cântu și jocu”, luna iunie; Festivalul Gastronomic, luna august; “Șezătoare – o seară folclorică”, luna august; Ziua orașului Tășnad; Festivalul Pălincii, precum și alte spectacole care se organizează în Casa de Cultură, ce are o capacitate de 300 de locuri”, mai spun specialiștii ministerului Turismului.
Stațiunea turistică de interes local Tășnad îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes naţional şi întruneşte un punctaj de 280 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 135 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes național, se arată în documentul citat.
Ministerul Turismului dorește ca localitatea Vama să devină stațiune turistică de interes local. Comuna îndeplineşte criteriile minime, cu un punctaj de 205 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare.
În ceea ce privește argumentele, ministerul precizează că localitatea deține un monument istoric de categoria B, Biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail şi Gravil”. Dar cel mai mult, Vama este cunoscut[ pentru agrement, asta grație complextului turistic Valea Măriei, spun specialiștii în turism. Aici există izvoare de apă minerală, terenuri de tenis și sport.
Un alt punct forte este zona numită Băile Puturoase, unde există izvoare cu apă sulfuroasă.
„În localitatea Vama se pot practica: turismul balnear, agroturismul, și turismul de drumeție, în prezent existând 104 de locuri de cazare, din care 35% sunt clasificate la 3 stele”, se arată în documentul ministerului Turismului.
Promovarea localității se realizează prin intermediul Centrului de Informare și Marketing Turistic unde există materiale de promovare a localității precum: broșuri de promovare și hărți turistice, au mai remarcat specialiștii.
Pe lista ministerului, din regiunea de nord-vest se mai află localitățile Tăuții, din Maramureș, Jucu, din Cluj și Coridorul Crișul Repede, în municipiul Oradea.