ANALIZĂ. Câte dosare de crimă au deschis procurorii în cinci ani de zile
Dosare de crimă la Satu Mare. Parchetul General a publicat un studiu cincinal asupra activității procurorilor în cazurile de omucidere. Satu Mare este printre județele cu o incidență scăzută a criminalității, dacă ne uităm la numărul de rechizitorii și trimiteri în judecată.
O statistică publicată de Parchetul General arată că în cinci ani de zile, procurorii au întocmit 23 de rechizitorii pentru crimă. Doar în 2011, nouă persoane au fost trimise în judecată pentru omor.
Satu Mare este printre județele cu cele mai puține crime, potrivit statisticii întocmite de Parchetul General pentru perioada 2011-2015.
Pe primele locuri se află județele precum București, Bacău, Galați și Iași.
Datele PG arată doar rechizitoriile întocmite de procurori precum și trimiterile în judecată. Specialiștii atrag atenția că nu este vorba despre adevărata amploare a fenomenului. Procurorii trag și un semnal de alarmă cu privire la creșterea criminalității juvenile.
Cele mai multe crime: Noaptea, pe stradă
În ceea ce privește săvârșirea faptelor, potrivit Parchetului General, strada rămâne cel mai periculos loc.
În cele mai multe dosare instrumentate de procurori, omuciderile au avut loc în spațiul public.
Pe locul doi se află locuința comună, arată datele PG.
“Locuinţă comună se situează pe locul al doilea, violența în familie [una dintre faptele incriminate în art. 199 C.pen. care include și omorul simplu, și omorul calificat, și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, dar săvârșite asupra unui membru de familie (în accepțiunea art. 177 din același cod41)] întâlnindu-se în majoritatea cazurilor,” se arată în statistica procurorilor.
Pe poziția a treia se află locuința victimei, unii dintre inculpați pătrunzând fără drept în încăperile unde se aflau persoanele vătămate pe care apoi le-au ucis în scop de jaf sau (mai întâi) le-au violat și ucis, mai spun procurorii.
Noaptea deține o pondere inimaginabil de mare în conturarea agresiunilor, mai spun specialiștii. Și condițiile meteo grele au favorizat săvârșirea crimelor.
În ceea ce privește motivul crimei, analiza arată că cel mai frecvent, omorurile au avut loc din ură, dușmănie sau pentru răzbunare. Pe locul doi se află cei care spun că și-au făcut singuri dreptate, iar pe locul trei sunt cei care au declarat că au ucis fără niciun motiv.
Cele mai multe cazuri de omor au avut loc cu obiecte contondente. Armele de foc și asfixierea mecanică sunt pe următoarele locuri.
Cei mai mulți dintre inculpați au spus că au săvârșit crimele sub imperiul unor tensiuni psihologice.
Dosare de crimă la Satu Mare, cele mai recente cazuri
Doar în acest an, o serie de crime au îngrozit comunitatea. În luna martie, o barmană a fost ucisă cu sânge rece în localul Casablanca. O altă crimă a avut loc în urmă cu nici o lună. Un bărbat și fiul acestuia au fost găsiți decedați în propria casă.
Citește și:
Facsiki Paul, autorul crimei din Micro 14, circa șapte ani de închisoare
Crișan Petre a scăpat cu 10 ani închisoare pentru crimă și tentivă de omor
Tânărul care a ucis patru persoane la Livada, condamnat la trei ani de închisoare